Când nu ajută sensibilizarea, e oportună penalizarea

 Citind articolul “Fumul care ne omoară” din 6 noiembrie a.c., nu am putut rămâne indiferentă faţă de cele expuse. Se pomenesc pompierii, dar ce face în acest timp Inspectoratul Ecologic? Ce obligaţii şi ce responsabilităţi au angajaţii din Inspectoratul sus numit? Mi-am amintit că în octombrie, 2011, am scris în ziarul “Natura” un ecou la articolul “Moldova în fum”.

Фото0080

Organizasem o ora ecologică cu cititorii, invitând-o pe profesoara de biologie, conducătoarea cercului ecologic din gimnaziu, Liuba Malai, pe fosta profesoară de chimie, Natalia Postu. Se vorbise mult despre importanţa ecologiei în viaţa omului. Mariana Iacob, elevă, venise cu afirmaţia “Grădinar nepriceput…Omul distruge, cu bună ştiinţă,cea mai frumoasă gradină din Univers: Pământul”. Gabriela Gornştein, elevă, a accentuat: ”Noi , copiii, vrem să locuim pe o planetă curată. Va rugăm să păstrați curățenia. Opriti fumul! Nu avem cu ce respira! Natalia Postu a venit cu ideea, că în fiecare primărie ar trebui sa fie ales câte un ecologist, care sa bată clopotele, când se gasesc din cei care vor să batjocorească pământul. Profesoara Liuba Malai vorbise despre efectul nociv, cancerigen, pe care îl are fumul, eliminat la arderea deşeurilor atât vegetale, cât şi sintetice. Incheiasem ora ecologica citând gândul savantului Battan: ”Una din doua – sau oamenii vor face aşa, ca în aer sa fie mai puţin fum, sau fumul va face aşa ca pe pamânt sa fie oameni mai puţini.”

A trecut de atunci suficient timp, dar problema rămâne actuală în întreaga țară, deşi se ştie că deşeurile vegetale, cu un minim efort, toamna, pot fi adunate într-o groapă specială şi în amestec cu cernoziomul, până în vară, se transformă în compost, care îngrasă pamântul şi măreşte considerabil roada în gradină. Din pacate, în loc să îngrăsăm pamântul, otravim aerul, în loc sa ajutăm natura – o batjocorim. Suportăm consecinţele cu toţii, inclusiv pruncii. E  o chestiune de mentalitate, dar practica nocivă poate fi stopată, cu regret, prin penalizări. În acest context este de neînţeles atitudinea tolerantă a inspectorilor de mediu faţă de comportamentul celor care aprind deşeuri şi otrăvesc aerul atmosferic. Inspectorii ecologici au copii, nepoţi? Le pasă , câtuşi de puţin, de sănătatea, de viitorul lor?

Vasiliţa Malai, șefa Bibliotecii publice Bălăbăneşti

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *