CriuleniEst-CurierPolitic

Blocaj în consiliu. Fracțiunile trebuie să decidă ieșirea din impas

Şedinţa Consiliului raional Criuleni din 3 septembrie 2020 nu a avut loc, din cauză că iarăşi nu a întrunit numărul necesar de consilieri. Situaţia s-a repetat, dar cu diferiţi protagonişti, ca şi la 21 august, 2020, şi la 29 august 2020, când şedinţele nu au avut loc din lipsa de majoritate.

Dacă la 21 august au lipsit cei de la PPDA, PAS, PLDM, PUN, apoi la 29 august (o alţă şedinţă extraordinară cu doar două subiecte pe ordinea de zi) şi la 3 septembrie au lipsit cei de la PDM, PSRM, PVE, PCRM şi independenţii.

Trei şedinţe eşuate, cu aceeaşi „actori” în roluri principale

La 3 septembrie, 14 aleși din PPDA, PAS, PLDM, PUN s-au prezentat în sala casei de cultură la ora numită, ora 10.00, au aşteptat 10 minute să apară şi colegii lor din celelalte fracţiuni şi independenţii, iar la expirarea a 10 min, Diana Rusu, secretarul consiliului, a constatat lipsa cvorumului, şi s-a retras din sală.

cr cr 3 septembrie

Pavel Spînu a ţinut să-şi expună opinia legată de şedinţa din 3 septembrie, şi a menţionat, printre altele, că „Este o povară pentru consilieri că pe parcursul a 8 luni nu avem prea multă înţelegere. Suntem un număr mare de fracţiuni, dar chiar şi aşa, consilierii trebuie să se gândească la soarta cetăţenilor, dar vedem interese, sau cineva doreşte ca să schimbe lucrurile altfel, nu să dea posibilitate, să acorde suport celor care s-a pomenit întro situaţie destul de dificilă. Probabil, vom fi unicul raion, care nu va avea desemnaţi reprezentanţi oficiali ai consiliului raional în CECER. Înafară de demisii, sunt subiecte legate cu şcolile. Decizia luată (de începere a anului şcolar, autorizată de către CNESP raională) trebuie neapărat s-o legitimăm. Noi cunoaştem motivul: cu cât mai rău, cu atât mai bine. Este grav! Rog primarii să transmită cetăţenilor un mesaj corect: noi aici nu reglăm conturi. Vom convoca preşedinţii fracţiunilor ca sa discutăm şi să deblocăm situaţia, să înţeleg poziţia dumnealor şi să ştim ce surprize putem să mai avem”.

Și consilierii au ținut să precizeze câte ceva. Ghenadie Cazacu, preşedintele fracţiunii PLDM, a spus că „noi [consiliul] trebuie să ne dizolvăm, să facem alegeri anticipate, să vină altă echipă, alţi consilieri”. Ion Soltan, consilier Blocul ACUM își exprima nedumerirea şi grija faţă de locuitorii raionului, spunând: „Boicotarea unei şedinţe este un drept al consilierilor, dar totul depinde ce întrebări se discută.Nu este nici un drept moral ca să boicotăm aceste aceste două întrebări pe care de trei zile încercăm să le discutăm şi nu avem succese”. Mihail Buzgan, consilier Blocul ACUM a constatat, după ce a ascultat informaţia preşedintelui, şi a mai consultat reţelele de socializare, că „situaţia privind covidul în raion e catastrofală!”, iar Vladimir Spînu, consilieri Blocul ACUM, a propus ca să fie chemate televiziuni la şedinţe, ca să fie cunoscută situaţia de la Criuleni în toată ţara.

Întrucât şedinţa din 21 august a fost boicotată de cei care pe 3 august vorbeau de moralitate și grijă pentru cetățeni, am solicitat câtorva consilieri să răspundă la două întrebări: „Dumneavoastră aţi fost la şedinţa din 21 august, 2020?” şi „De ce?”. Iată ce au răspuns:

Ion Guzun: „Eu, probabil, eram în spital, pe 21, nu mai ţin minte precis. Eram în carantină. Nu mai ţin minte. De obicei, când mă cheamă, eu tot timpul am venit. Dar, nu ştiu de ce. Eram, probabil, ori în carantină, ori nu mai ţin mine. Din ce am înţeles, va fi o şedinţă cu liderii fracţiunilor şi vor lua o decizie”

Valeiru Iurcu:Nu. Am fost ocupat!”

Ghenadie Cazacu: „Interesantă întrebare! Pe data de 21 august la noi erau bolnavi de covid (nume de consilier), eu eram în carantină şi (nume de consilier) era bolnavă. Se poate foarte uşor de verificat! Eu am fost în Turcia, eram în carantină. În cazul dat, având în vedere că au fost mai multe cazuri, noi am scris cerere, este la Consiliul Raional, la secretară, că din cauza situaţiei, având în vedere că sunt unii bolnavi, noi n-am venit. Sâmbătă (nr. 29 august) eu şi (nume de consilier) deja am ieşit din carantină şi am venit”.

Aureliu Borş: „Nu, şi vă lămuresc de ce: în acea situaţie erau primele cazuri de covid în Consiliul raional şi trebuia luată o decizie despre trecerea în carantină sau nu. Din motive de securitate, a fost propunerea de a nu efectua şedinţa respectivă, cu o şedinţă ulterioară pe întrebările stringente, într-o încăpere mai largă, pe scurt timp de 10-15 min, ca să decicem ce e legat cu şcolile şi cu reprezentantul CR în consiliul electoral de circumscripţie. Nu e problema cu demiterea vicepreşedinţilor. Demiterea vicepreşedinţilor va fi ori de câte ori va fi şedinţă. Nu are majoritate nici o parte, nici altă parte. Sunt două întrebări dificile, cu care se speculează la ziua de azi: demiterea vicepreşedinţilor şi ne-aprobarea dispoziţiilor preşedintelui raionului cu întărirea [în funcţie] a şefilor de direcţii finanţe şi educaţie!”

Mihai Gulîi: „Nu. M-au sunat şi mi-au spus că (nume de consilier) şi (nume de consilier) şi (nume de consilier) aveau febră, şi că e stare de urgenţă că e mai bine să nu venim. Acum s-a clarificat, la unii a fost simplă febră, dar (nume de consilier) a fost în contact cu (nume) şi a fost confirmat”.

Valentina Lupan:Eu am preîntâmpinat că am febră şi nu am fost. Era aviz de la sănătate publică că erau confirmaţi în CR patru funcţionari. Noi ne-am întâlnit şi cu colegii care erau infectaţi şi ne temeam să nu fim contagioşi”.

Ion Soltan:Pe 21 august – nu. Am înţeles, că trebuia să fie demers de la colegii noştri că în legătură cu îmbolnăvirile din consiliul raional nu se va petrece şedinţa. Mai ales că persoanele de seama mea care-s de la 63 de ani în sus, trebuie să respecte mai strict regulile”.

Hotărâre „suspicioasă” și declarațiile opoziței

Deşi au semnat o hotărâre a Comisiei Raionale Extraordinare de Sănătate Publică (CRESP) şi, respectiv, o dispoziţie „Cu privire la măsurile de prevenire şi diminuare a răspândirii Covid-9”, Oleg Ogor şi Pavel Spînu nu s-au autorizolat, dar au continuat să vină la muncă în fiecare zi. Întrebat de ce nu a intrat în izolare, odată ce a apărut pericolul, fiind infectaţi cu Covid patru subalterni de-ai săi, Pavel Spînu a spus că se simte bine, că nu are febră (21 august, 2020), că are mult de lucru, şi că lucrează mai mult la distanţă de alţi colegi.

Hotărârea nr. 14, a CRESP, prin care s-a interzis desfăşurarea şedinţei Consiliului din 21 august 2020, Pavel Spînu o califică ”suspicioasă”: „Acea hotărâre este luată netransparent, suspicioasă, fiindcă se puteau de luat alte măsuri. Înainte de a fi luată decizia, eu am vorbit cu dl Puică [n.r. – Ion Puică, coordonator teritorial al ANSP în r. Criuleni], cu ANSP din Chişinău, n-am văzut care era necesitatea. Necesitatea era, probabil, în altceva, care nu este scris în acest document. Atunci, pe data de 17 august, era vorba de două persoane care erau neconfirmate. Probabil e o coincidenţă, că în seara zilei în care a apărut decizia comisiei raionale, s-au confirmat acele două persoane. Când a fost dată dispoziţia de convocare a şedinţei, nici o persoană nu era bolnavă!

Opoziția, între rimp, face declarații prin care califică subiectul demiterii vicepreședinților și cel al neacceptării în funcții a șefilor de direcții, numiți la 10 februarie 2020, drept principală cauză a blocajului, care le permite vicepreședinților să rămână, în așa fel, în funcții.

Oleg Ogor: ”Să mă demită, dacă demostrează că nu am capaictăţi”

Solicitat pentru o reacţie, Oleg Ogor, unul dintre vicepreşedinţii asupra cărora de câtevaluni planează demiterea, în legătură cu anumite incompatibilităţi sesizate de Autoritatea Naţională de Integritate (ANI), funcționarul a spus că drept temei pentru emiterea hotărârii locale nr. 14 din 17 august 2020, prin care se interzice orice şedinţă sau adunare, cu excepţia celor online, a fost hotărârea Comisie Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică. Despre situația de la Criuleni a fost pus la curent şi Prim-Ministrul, a spus vicepreşedintele Ogor, iar Ion Chicu ar fi răspuns că e nevoie să se acţioneze urgent pentru implementarea ei.

 

Oleg Ogor precizează că erau în acea zi de 17 august două persoane confirmate, iar peste o zi – deja patru. Referitor la afirmaţiile consilierilor din opoziţie precum că nu situaţia cu coronavirusul, dar subiectul privind demiterea vicepreşedinţilor ar fi cauza că nu se adună cvorum la şedinţele consiliului, Oleg Ogor a spus că nu-l deranjează ce cred ei şi n-au decât să facă odată şedinţa, să-l demită, să aleagă alţii şi să meargă mai departe.

„I-am invitat la două şedinţe la rând, dar pe dumnealor îi interesează doar demiterile. Referitor la constatările ANI, am contestat decizia autorităţii în instanţă, o lună în urmă, nu ştiu când va avea loc şedinţa. În demersul pe care l-au scris către consiliu socialiștii nu fac trimitere la decizia ANI, dar scriu că nu suntem competenţi. Să demonstreze că nu sunt competent şi nu corescund funcţiei! La moment, eu cred că mă ispărvesc cu funcţia” – a spus Oleg Ogor.

 S. Cernov

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button