Binecuvântaţi cu apă

Unul dintre cele mai pitoreşti locuri din Oniţcani, din preajma izvoarelor, a fost reabilitat şi a prins culoare. De data aceasta, prin efortul unui grup de bărbaţi tineri, cel din pădurea Rădi, denumit „Omul şi natura”, a fost desfundat şi restabilit pentru alte câteva decenii înainte.

Izvor 1

 

Cei care au lucrat recunosc că le-a fost cam greu, or, zona este mai puţin accesibilă, fără sursă de electricitate şi, prin urmare, tot lucrul s-a făcut manual, cu mici implicaţii tehnice. Unul dintre cei care au lucrat, Denis Brădescu, ne-a spus că tot ce au făcut le-a luat cam o lună şi jumătate, în timpul liber de serviciile pe care le au, şi că au pus bani din bugetele propriilor familii pentru materiale şi tot de ce au avut nevoie.

„Ne-am gândit să facem regulă şi un bine pentru sat, să fie ceva frumos – a spus Denis Brădescu, contactat de „Est-Curier”. – Ultima dată acest izvor a fost curăţat, cred, mai bine de 15 ani în urmă, dar zona este foarte umedă, cresc diferiţi muşchi şi vegetaţie abundentă, care macină betonul, şi îl distruge încetul cu încetul. Aici a fost foarte mult de lucru, s-au făcut săpături manuale ca să se curăţe izvorul”.

Denis Brădescu a mai spus că nu i-a fost deloc greu să găsească participanţi la clăci, ba mai mult, şi bani au pus pentru ce le-a trebuit, au contribuit care cu ce a putut, iar consiliul local i-a susţinut cu 3000 lei pentru materiale de construcţie din care tinerii au construit un foişor pentru cei care-şi doresc să stea câteva ore la umbra salcâmilor şi să asculte murmurul apei. Investiţiile au depăşit 20 de mii de lei, afirmă Brădescu, dar urmează şi alte izvoare, care necesită atenţia oamenilor. Denis afirmă că s-ar bucura dacă a fi mai mulţi iniţiatori de asemenea acţiuni, la care s-ar alătura cu bucurie.

Un alt oniţcănean Dumitru Mihailevici, care a pus umărul la lucrarea din pădure, zice că merge acum mai des la izvor, şi după apă, şi pentru recreere. De la părinţii săi cunoaşte că era frumos odată pe acolo şi dacă izvoarele vor fi amenajate, crede că ar deveni o promovare pentru sat, şi o atracţie turistică. Ambii bărbaţi au acelaşi mesaj pentru cei care vor vizita izvorul: să vină să se bucure de frumuseţea ce au creat-o, de natură, dar să lase curăţenie în urma lor.

P00726-194551

Supranumit şi „satul cu 100 de izvoare”, expresie atribuită adesea unui istorician din perioada antică, Oniţcanii se numără printre puţinele sate binecuvântate să le aibă în aşa cantitate. Din alte surse, izvoare ar fi cca 48, în sat şi împrejurimi, unele din ele cu apă mineralizată, şi doar unul cu miros de sulf, cel supranumit „Putna”.

P00726-193407

 

Conform Wikipedia, izvoarele debitează, în general, apă potabilă, şi toate împreună formează un monument al naturii de tip hidrologic. În preajma izvorului „Pensionarilor” (cu cel mai mare debit de apă – ar fi 16 l/sec, cel care asigură o parte a volumului de apă în apeductul sătesc), cu cca 35 de ani în urmă, se năştea Sărbătoarea Izvoarelor, un festival local al fluierarilor, dar care nu a avut continuitate. În schimb, evenimentul a constituit prilej pentru apariţia primului volum al folcloristului Tudor Colac, 1986, care a descris motivaţia şi rânduiala obiceiurilor de cinstire a apelor şi a izvoatrelor, specifice ţăranilor din partea locului. În 2004, acelaşi autor scoate de sub tipar volumul „La izvorul dorului: folclor din Onițcani”, culegere de mărturii folclorice despre legătura strânsă a omului cu minunile naturii, elogierea izvoarelor ca ceva sacru şi de nepreţuit, indispensabil cu omul, alături de pădure, râu, obiceiul vânătorii, şi altele.

P00726-194224

 

În acest an au fost reabilitate două izvoare, afirmă Maria Tîrgola, primarul satului Oniţcani. Cel cu denumirea „Omul şi natura” (din imagini) a fost reconstruit de tinerii din sat, iar izvorul „Solovei”, mai aproape de sat, cu debit mai mic de apă, a fost reconstruit de Grigore Dabija, cu contribuţia materială a familiilor Dabija, Dicusară şi Baltag, care au trimis bani de peste hotare. În ambele cazuri a contribuit şi consiliul local. Nu există un paşaport al izvoarelor şi nu le-a numărat nimeni, afirmă primarul, însă acestea pot fi o atracţie turistică şi chiar „ne gândim să reanimăm şi Sărbătoarea Izvoarelor”, pe viitor”, a adăugat ea.

S. Cernov

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *