“Bărbăție și Curaj” pentru veteranul Sandulescu

Veteranul celui de-al Doilea Război Mondial, Ignat Săndulescu, în vârstă de 101 ani, a fost vizitat, pe data de 8 mai, de către Ministrul Apărării, Alexandru Pînzari.

1Potrivit unui comunicat al Ministerului, crugliceanul este unul din cei 397 de veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial, care locuiesc astăzi în Republica Moldova.

„Am rămas impresionat de istoria lui Ignat Săndulescu, un veteran care a ajuns la venerabila vârstă de 101 ani. Cel de-Al Doilea Război Mondial a început pentru nea Ignat cu înrolarea în Armata Română, unde și-a făcut serviciul militar timp de doi ani. A urmat lupta împotriva Germaniei naziste în cadrul Frontului Întâi Ucrainean. Am fost onorat să îi calc pragul și să îi înmânez, în semn de recunoștință și apreciere, Medalia “Bărbăție și Curaj” a Armatei Naționale” – a comunicat ministrul Pînzari.

Ignat Săndulsescu este cel mai vârstnic veteran de război în viaţă din raionul Criuleni, în documentul său de identitate figurând data naşterii 25 decembrie 1918. Fiul său mai mic, Pantelemon Sandulsecu, zice că a fost prevenită familia de vizita ministrului, şi că Ignat Sandulescu s-a „minunat” tare, pentru că niciodată nu l-a mai vizitat un ministru al apărării până acum. „Tata a fost luat la armată la 21 de ani, în Armata Română, unde a slujit un an şi opt luni. Când România a întors armele împotriva Germaniei, tata a fost eliberat şi, după opt săptămâni de odihnă acasă, a fost înrolat în Armata Sovietică, şi a ajuns până la Berlin”. Întrebat, de ce ar avea nevoie veteranii pentru a li se uşura existenţa, Pantelemon Sandulsecu spune simplu „să se uite altfel la ei, să li se dea lemne. Tata e bătrân, şi chiar dacă e luna mai, îi facem focul în sobă, chiar şi de două ori pe zi. Am avea nevoie de nişte lemne, că la ajutor pe perioada rece nu a fost admis, cum că trăieşte la un loc cu feciorul. Dar noi stăm aparte, el are soba lui, chiar dacă contorul de electricitate e comun” – spune fiul de 63 de ani.

Sergiu Tudorica, şeful Secţiei Administrativ Militare Criuleni, ne-a informat că în ziua de 9 mai, fiecare din cei 7 veterani de război din raionul Criuleni urma să fie vizitat acasă de către un demnitar din conducerea raionului, primari, care le-au adresat felicitări. Pentru veterani a fost pregătită şi medalia comemorativă dedicată celor 75 de ani de la finisarea războilui, confecţionată de către minister special pentru comemorarea din acest an. În acelaşi timp, fiecare veteran urma să primească şi câte un colet cu lucruri necesare, pregătit de către Centrul de Criză al Ministerului Apărării.

Imagini: www.army.md, Ministerul Apărării

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *