Bani pentru reintegrare

La mijlocul lunii septembrie, Guvernul Republcii Moldova a aprobat Programul activităţilor de reintegrare a ţării, pentru care s-a găsit finanţare şi care sunt preponderent planificate pentru trimestrul IV al anului 2014.

foto masuri incredere

Programul vizează investiţii în infrastructura localităţilor a cinci raioane aflate în zone de securitate sau în imediata apropiere. Suportul financiar al Programului constitue 1 mln 723,3 mii de lei, şi va fi distribuit pentru reparaţia şi dotarea clădirilor şi reconstrucţia apeductelor, iluminarea stradală, alte activităţi.

Astfel, din cei 1 mln 723,3 lei raionului Dubăsari îi revin aproximativ 600 mii lei, care vor fi utilizaţi pentru dotarea cu echipamente de încălzire şi alte echipamente de uz intern a internatului psihoneurologic şi a Centrului republican de reabilitare a invalizilor, veteranilor muncii şi războiului din Cocieri; procurarea încălzitoarelor şi aparatelor muzicale pentru casa de cultură Oxentea; reparaţia şi extinderea clădirii primăriei din Ustia, extinderea sistemului de iluminare stradală în Pohrebea şi achitarea contribuţiei pentru procurarea unui sistem ecografic performant pentru IMSP CS Coşniţa.

Acelaşi program vizează  învestiţii în sumă totală de 550 de mii de lei pentru raionul Criuleni, bani din care trebuie să fie schimbate uşile şi ferestrele la instituţiile şcolare din Criuleni, Oniţcani, Măşcăuţi, şi finalizată reparaţia acoperişului la grădiniţa “Porumbiţa” din Corjova.

Celelalte surse, cca 580 mii, vor fi distribuite pentru necesităţi similare raioanelor Anenii Noi, Căuşeni şi or. Bender.

Începând cu anul 2011 Guvernul a demarat un program prin care locuitorii din zona de securitate pot beneficia de mai multe alocări din bugetul public, pentru a fi depăşite mai lesne consecinţele conflictului de acum 22 de ani şi pentru îmbunătățirea condiţiilor de trai a locuitorilor din raioanele de est.

Costul programului în anii 2011-2013 a fost de 10 mln lei anual. Începând cu anul 2013, suma a fost majorată până la 15 mln lei pe an. Pe parcursul a trei ani din acest program au fost susţinute cca 170 de iniţiative şi proiecte.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *