CulturalDubăsariEst-Curier

Băiatul ”cu căciulă”  a luat premiul libertăţii

Într-o cămaşă tradiţională din zona Mehedinţilor de pe Dunăre, Andrei Ioniţă, s-a prezentat la Gala Tinerelor Valori, pentru a ridica premiul „Născut liber”. Evenimentul a ajuns la cea de-a IX-a ediţie şi s-a desfăşurat joi, 21 aprilie, la Casa de Cultură a Studenţilor dn Iaşi.

Ionita
Andrei Ioniță, „Născut liber”

Cântăreţul începător a fost o prezenţă notabilă printre concurenţii „X-Factor” în România, iar la Iaşi a interpretat două din piesele de rezistenţă cu care a cucerit publicul, una dintre ele fiind „Cântă cucul bată-l vina”. Amintirile din copilărie şi le leagă de Ustia şi Molovata, raionul Dubăsari, şi Sireţ, raionul Străşeni, localităţi în care a locuit cu părinţii sau buneii. A stat perioade mai îndelungate şi în alte ţări, dar permanent s-a întors acasă. Cursa Iaşi – Chişinău a predispus la vorbă:

– Unde şi când v-aţi îmbolnăvit de câtec?

– Da nu m-am îmbolnăvit de cântec, de mic îmi plăcea să scriu versuri. Îmi era mai drag să stau la lecţia de matematică şi să scriu poezii pentru lecţia de limbă română, şi de fiecare dată aşteptam proba de creativitate la acest obiect. După care apăruse tendinţa să-mi pun versurile pe o linie melodică. Primul cântec de acest gen l-am dedicat mamei, care era peste hotare. Îmi amintesc că nu i-a plăcut profesoarei. După aceasta, parcă îmi mai trecuse avântul, ba nici note bune la muzică nu aveam. Acum ştiu că ar trebui să fac studii, să mă apuc de lucru, ca să-mi pot stăpîni capacităţile,or, cum se spune, puterea nu este nimic, dacă nu o controlezi. Muzica pe care o interpretez mai degrabă este o vibraţie sau o stare sufletească.

– Ce alt stil aţi dori să încercaţi să cântaţi?

– Îmi plac mult piesele din repertoriul Mariei Tănase, cum ar fi „Cine iubeşte şi lasă”. E un vechi blestem pe cei care şi-au uitat rădăcinile. Aceeaşi analogie de blestem o descoperim la aromâni, care-și condamnă urmaşii ce-şi uită graiul şi rădăcinile. Aromânii sunt dacii care au emigrat acum 3 mii de ani în sudul Balcanilor şi s-au încăpăţânat să-şi păstreze autenticitatea, că singuri pe ei s-au blestemat, au găsit astfel o metodă de a se conserva şi a supravieţui.

Întrebat ce planuri îşi face pentru vară, studentul la jurnalism a spus că preferă să vorbească doar despre proiecte împlinite. În rest, fără grabă, ar trebui să se gândească cum să păşească cu dreptul pe o suprafaţă solidă, pentru că tot ce este durabil  se construieşte în timp, de aceea va încerca să evite proiectele comerciale.

– Ce amintiri dragi vă leagă de raionul Dubăsari?

– În Ustia au locuit buneii mei şi mătuşile. De fiecare dată când ieşeam cu băieţii la pădure, ca să ne treacă şi timpul mai repede, cântam piesele noastre preferate: „Casa părintească”, „Pentru ea la Putna clopot bate”, şi „Când era să moară Ştefan”. Pe cea din urmă o cântam aşa ca să audă şi cei din morminte…

– Cum vă încărcaţi bateriile, în ce locuri?

–  Nu e vorba de locuri, mai degrabă în singurătate. Pe cât sunt de extravert, pe atât şi de intravert. Ca să înţelegi unele lucruri, trebuie să stai ceva timp şi singur.

Basarabeanul se arată nedumerit, de ce puţini români ne vizitează republica:

– Le-am spus: treceţi Prutul, mai veniţi pe la noi, socializaţi-vă, cunoaşteţi lumea, avem şi noi sarmale și beciuri bogate, și vin spumos … suntem moldoveni, ori șagă?!. Eu am fost prima oară în Iaşi şi am fost surprins că oamenii pe care îi ascultam aveau acelaşi accent şi intonaţie, mod de exprimare, doar că nu scapă nici un rusism, în rest – suntem egali. În Italia sunt 14 dialecte, care la distanţă de câţiva kilometri nu se mai înţeleg unul cu celălalt, pe când în Romania, care este de câteva ori mai mare decât Italia, sunt câteva graiuri şi le înţelegem perfect”.

„Gala Tinerelor Valori” este un eveniment organizat de Tineretuil Naţional Liberal, co-preţşedinte al TNL Iaşi fiind luptătorul de K-1 Cătălin Moroşanu, consilier judeţean în Iaşi. Organizaţia exprimă astfel recunostinta ieşenilor, care s-au remarcat în domenii precum sport, antreprenoriat, cultură, artă sau implicare socială, intr-un spectacol select, alături de oameni care apreciază efortul şi talentul celor din jur.

Pentru conformitate, Svetlana Cernov

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button