Aviz POZITIV de la Guvern pentru revenirea la sistemul electoral pe liste de partid

Ziarul National

Guvernul a dat aviz pozitiv la un proiect de lege care propune abrogarea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul electoral proporțional, pe liste de partid.

19320218

Potrivit aceluiași proiect de lege, diaspora ar putea vota pe parcursul a două zile față de una în prezent. Totodată, actul prevede atribuirea în competența Comisiei Electorale Centrale de a stabili numărul secțiilor de votare în străinătate, transparentizarea finanțării partidelor și a campaniilor electorale, stabilirea unor proceduri clare la întocmirea listelor de candidați.

De asemenea, proiectul mai prevede excluderea certificatelor de integritate, excluderea agitației electorale în ziua alegerilor, dar și acordarea dreptului pentru diaspora de a vota în baza pașapoartelor cu termen de valabilitate expirat și a buletinelor de identitate valabile.

Totuși, Executivul atrage atenția că, în ceea ce priveşte soluția legislativă prin care se propune efectuarea alegerilor Parlamentului în baza sistemului electoral proporțional, prin abrogarea regulilor de efectuare a alegerilor respective în baza sistemului de vot mixt (proporţional şi majoritar), rămâne incertă o eventuală situație în care mandatele obținute pe circumscripții uninominale ar putea deveni vacante pe o perioadă mai îndelungată.

„Ținând cont că unii dintre deputații în Parlament, aleși la data de 24 februarie curent pe circumscripții uninominale, au fost numiți în calitate de membri ai Guvernului, considerăm necesar ca proiectul de lege să fie completat cu dispoziții tranzitorii prin care să se mențină reglementările Codului electoral care se propun a fi abrogate sau modificate și care vizează raporturile juridice ale acestor subiecți”, se mai arată în avizul Guvernului.

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *