Transport

Au fost publicate în „Monitorul Oficial” regulile de circulație pentru trotinetele electrice

Circulația cu trotinete și biciclete electrice este permisă doar pe pistele special amenajate, iar în cazurile în care acestea nu sunt disponibile, circulația este permisă doar pe sectoarele de drum unde limita maximă de viteză este de până la 50 km/h. Modificările aduse Regulamentului Rutier au fost publicate astăzi în „Monitorul Oficial”, transmite MOLDPRES .

Conceptul de „trotinetă electrică” și caracteristicile sale tehnice au fost introduse în RCR. În cazul în care vehiculul are o putere motorizată mai mare de 500 W și o viteză mai mare de 25 km/h, persoana este obligată să parcurgă un proces de pregătire pentru obținerea permisului de conducere special pentru subcategoria AM. Au fost introduse și indicatoare caracteristice pentru benzile rezervate bicicliștilor și stații de încărcare pentru vehicule electrice.

În același timp, este introdusă interdicția utilizării telefonului mobil sau a căștilor audio atunci când merg cu scuter, bicicletă sau trotinetă electrică, iar șoferilor trotinetelor electrice li se aplică interdicția de a conduce sub influența alcoolului sau a drogurilor. Totodată, a fost introdusă obligația purtării căștii atunci când circulați cu bicicleta pe drumurile naționale unde viteza depășește 50 km/h.

Conducerea acestor vehicule pe drum este permisă numai persoanelor cu vârsta peste 16 ani.

Din cauza modificărilor regulilor de circulație în zonele cu un flux crescut imprevizibil de circulație, viteza va fi redusă la 30 km/h. Astfel de teritorii includ spațiile adiacente instituțiilor de învățământ, spitalelor, parcurilor, centrelor istorice ale orașelor. Astfel, controlul vitezei va limita efectele negative ale condusului agresiv.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, în ultimii doi ani s-a înregistrat o creștere a numărului de vehicule electrice conduse, în special de persoane tinere și fără experiență, ceea ce crește riscul de accidentare. Numai în 2022 au fost înregistrate 52 de accidente în care au fost implicate trotinete electrice, în urma cărora 52 de persoane au fost rănite și una a murit.

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button