Atenție! COD ROȘU! Slujbele în biserici se sistează, la fel şi zborurile din Europa   

Prim-Ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, a anunţat, la finaliazrea şedinţei Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică de astăzi, 13 martie, 2020, că datorită faptului că lucrurile evoluează spre mai rău şi în ţările vecine, şi în acelea în care avem concetăţeni, a fost nevoie de o evaluare a situaţiai şi de decizii şi mai radicale.

La ora 17.00, 13 martie 2020, șeful Guvernului a anunțat ”cod roșu” de Coronavirus (documentul). 

P00313-094330

Intrarea în clădirea administrativă a Primăriei Criuleni.

Printre ele se numără suspendarea de la ora 00:00 din noaptea de sâmbătă spre duminică a zoburilor aeriene din Spania şi Franţa, rutele Barselona-Chişinău şi Paris-Chişinău; iar de duminică seara pe luni, ora 00:00 – se sistează toate zborurile din Europa spre Republica Moldova: din Austria, Belgia, Cehia, Polonia, Portugalia, Romania, etc.

În privinţa transportului terestru, comisia a stabilit că va examina posibilitatea reducerii numărului  punctelor de trecere a frontierelor de stat cu ţările limitrofe aşa încât Guvernul să fie capabil să sporească infrastructura pentru un numar mai limitat de puncte de trecere (n.r. Ucraina a anunţat ieri că va reduce numărul de puncte de trecere de la 300 la cca 70). Care vor fi aceste puncte de trecere se va decide în consens cu decizia Ucrainei.

Chicu a mai spus că în următoarele două săptămâni (până la 31 martie, 2020) vor fi suspendate toate evenimentele cu caracter religios, decizie ce vizeză slujbele divine pentru toate cultele, deoarece categoria cea mai de risc sunt persoanele în etate, dar anume ele participa în special la aceste servicii devine. Se suspenda activitatile concertistice, discotecile, vizitele în muzee, bazine, săli de fitness, de agrement și recreere, etc.

Prim-Ministrul a făcut apel către angajatori să le permită angajaţilor, unde este posibil, să lucreze de acasă, or, legislaţia muncii permite acest mod de prestare a muncii, cu excepţia angajaţilor din medicină, care nu pot face asta.

Totodată, de luni, Piaţa Centrală din Chişinău va fi închisă. Privitor la comerţul din localităţi, APL sunt responsabili să gestioneze procesele. Acele magazine care nu se închid, e nevoie să fie dezinfectate mai des şi să fie fluidizat fluxul de cetăţeni care au acces în ele.

Referitor la faptul că nici dânsul nu a respectat prevederile codului portocaliu şi a dat mâna ieri cu premierul Ungariei, aflat în vizită la Chişinău, Ion Chicu a răspuns jurnaliştilor cu o glumă : “… de mâne s-ar putea şi jurnaluiştii să stea la 3 metri de mine! Mâna n-o să ne mai dăm, n-o să ne mai sărutăm, în următoarele două săptămâni cel puţin”. La finalul breefing-ului premierul a îndemnat populaţia să respecte îndemnul medicilor: “Noi lucrăm, dar voi staţi acasă”!. Experienta ţărilor arată că cu cât mai responsabili suntem, cu atât mai repede vom trece peste aceasta situaţie. Noi nu putem sta acasă, dar voi staţi!”.

În dimineaţa zilei de azi, Ministerul Sănătăţii, informa că în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă” sunt internați 27 de pacienți cu suspecție la infecția cu COVID19, iar la Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii, 12 persoane, dintre care două mame și zece copii. Starea celor șase pacienți confirmați anterior cu noul tip de  Coronavirus este de gravitate medie, iar alte cazuri deocamdată nu au fost diagnosticate. În ultimele 24h în țară au intrat 17697 persoane și au fost îndeplinite 2681 fișe epidemiologice.

UPDATE: La ora 17.00 pe 13 martie, 2020, numarul persoanelor diagnosticate cu COVID 19 a ajuns la 8, a anunțat ministra sănătății. Ambele cazuri noi sunt persoane adulte, revenite din Italia. Mai rămân internate 20 de persoane suspecte, însă numărul lor spre dimineață ar putea crește. Nici un copil din cei internați mai devreme nu a avut testul pozitiv. Ministra Viorica Dumbrăveanu a mai adăugat că persoanele internate sunt de gravitate medie. Prima femeie diagnosticată se simte mai bine, a făcut prima plimbare prin salon și este în contact telefonic cu rudele.

P00313-094351

 

 

S. Cernov

 

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *