
Ziua Mondială a Mișcării pentru Sănătate este marcată anual pe 10 mai. Evenimentul a fost creat în 2002 de către Organizația Mondială a Sănătății pentru a promova activitatea fizică la nivel global.
Această zi oferă oportunitatea de a sensibiliza și a spori conștientizarea populației generale cu privire la beneficiile activității fizice în prevenirea bolilor netransmisibile. OMS definește activitatea fizică ca orice mișcare a corpului produsă de mușchii scheletici, care necesită consum de energie. Activitatea fizică se referă la toate mișcările, inclusiv în timpul liber, pentru deplasarea către și dinspre anumite locuri, sau ca parte a muncii sau activităților casnice ale unei persoane. Activitatea fizică de intensitate moderată și viguroasă îmbunătățește sănătatea. Modalitățile populare de a fi activ includ mersul pe jos, mersul cu bicicleta sau cu rolele, dansul, sportul, recreerea activă (dans, grădinărit, plimbatul animalelor de companie, yoga, tai chi etc.), activitățile gospodărești (curățirea locuinței, căratul greutăților ca parte a activităților casnice etc.) și pot fi făcute la orice nivel de îndemânare.
Activitatea fizică este benefică pentru sănătate și bunăstare și dimpotrivă, inactivitatea fizică crește riscul de boli netransmisibile (BNT) și alte probleme de sănătate. Împreună, inactivitatea fizică și comportamentele sedentare contribuie la creșterea numărului de BNT și pun o povară asupra sistemelor de sănătate.
Îmbunătățirea nivelurilor de activitate fizică va aduce beneficii sănătății și bunăstării și va contribui la atingerea țintelor globale pentru BNT și Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Acest lucru necesită angajamente și investiții sporite din partea statelor membre, inovație și contribuții din partea actorilor nestatali, coordonare și colaborare intersectorială și desigur îndrumări și monitorizare continuă din partea OMS.
Inactivitatea fizică este o prioritate în sănătatea publică, pentru că este:
– Al patrulea factor de risc principal pentru mortalitatea globală, cauzând aproximativ 3.2 milioane de decese anual la nivel mondial;
– La fel de gravă ca hipertensiunea arterială, consumul de tutun şi glicemia ridicată.
Activitatea fizică este esențială pentru sănătatea populației:
-Promovează creşterea şi dezvoltarea sănătoasă la copii şi tineri;
-Susţine îmbătrânirea sănătoasă şi previne osteoporoza;
-Reduce riscul mai multor boli (boli de inimă, diabet, cancer de colon şi sân);
-Prelungeşte viaţa, îmbunătăţeşte productivitatea şi contribuie la prosperitatea economică.
Cît de activi ar trebui să devină oamenii?
Tineri сu vârste între 5-17 ani – cel puţin 60 de minute de activitate fizică de intensitate moderată până la viguroasă în flecare zi. Peste 60 de minute vor aduce beneficii suplimentare pentru sănătate.
Adulţi cu vârste între 18-64 ani – cel puțin 150 de minute de activitate fizică pe săptămână de intesitate moderată sau cel puţin 75 de minute de activitate fizică de intensitate viguroasă pe săptămână sau o combinaţie echivalentă de activitate de Intensitate moderată şi viguroasă.
Adulţi peste 65 de ani – la fel ca pentru adulţii cu vârste între 18-64 de ani, cu următoarele precizări: adulţii cu mobilitate scăzută ar trebui să efectueze activităţi pentru îmbunătăţirea echilibrului şi prevenirea căderilor cel puţin ele 3 ori pe săptămână. Dacă adulţii din acest grup de vârstă condiţiilor de sănătate, ar trebui să fie cât mai activi fizic posibil, în funcţie de abilităţile şi condiţiile lor.
Ion PUICĂ, medic specialist, Centrul de Sănătate Publică Chișinău/Criuleni