Argument pentru memoria comună

În fondurile Muzeului de Istorie şi Etnografie Criuleni a fost înregistrat încă un obiect preţios.

Un covor tradiţional numit „scoarţă”,  ţesut mai bine de 100 ani,  a fost donat muzeului de dna prof. Areta  Moşu, preşedinta Asociaţiunii ASTRA „ Mihail Kogălniceanu” Iaşi.

IMG_7234

Gestul nu este unul întâmplător. Dna Areta Moşu îşi trage rădăcinile pe linie paternă din s. Oniţcani, raionul Criuleni, ceea ce a făcut posibilă   o  frumoasă colaborare dintre cadrele profesorale, oameni de cultură din Criuleni,   Iaşi,  alte judeţe din România şi  diaspora românească de peste hotare.  Cu sprijinul  doamnei  prof. Areta  Moşu, a fost fondată  şi în raionul nostru, Asociaţia ASTRA „Ioan Sârbu” Criuleni, preşedintă dna prof. Lidia Frumosu. Anul 2015 vine să marcheze o frumoasă aniversare a acestei colaborări.  De la  distanţa celor 20 de ani,  putem spune, fără falsă modestie, că aportul acestor organizaţii la dezvoltarea culturii şi spiritului civic al criulenenilor, merită cele mai înalte aprecieri.

Iată că şi de data asta , la 1 iunie, mica delegaţie din România – dna prof. Areta Moşu; dna prof. Luminiţa Condrea, preşedinta ASTRA, Sfântul Gheorghe, judeţul Harghita; rapsodul popular Rodica Ioniţă Grosu şi dl Păduraru Ion,  a ajuns la Muzeul de Istorie şi Etnografie Criuleni cu o MARE comoară.  Covorul donat este o relicvă de familie şi  făcea parte din zestrea mamei doamnei Areta Moşu, care s-a născut şi a copilărit în s. Selemet, raionul Cimişlia.  Scoarţa are 4 metri în lungime, e „aleasă”, adică ţesută,  cu două feţe, în culori naturale ce  peste ani şi-au păstrat farmecul. Am fost cu toţii fascinaţi de  povestea  covorului. Şi nu doar pentru  că astfel de covoare sunt la mare căutare şi preţ, ci mai ales  pentru  decizia luată  de a dona anume muzeului nostru o parte din memoria  unei familii, a unei epoci, a unui neam. În bani nu poate fi estimată valoarea memoriei. Iar pentru un muzeu astfel de exponate reprezintă temeiurile dezvoltării instituţionale, argumentul incontestabil în favoarea atenţiei pe care ar trebui s-o acorde autorităţile, patrimoniului cultural creat, poate prin enorme dificultăţi, de oameni pentru oameni.

IMG_7229

Sunt onorată să-i mulţumesc  dnei Areta Moşu, din partea locuitorilor raionului , pentru atitudinea  tulburător de cordială pe care o manifestă faţă de memoria noastră comună. La eveniment aceste mulţumiri, încadrate în versuri, au fost rostite  de Şerbu Maria, elevă în  clasa a IX-a:  „Atâta farmec de culoare!

Atât- amar de amintire

Sluţit-a vremea fără jale,

Când mi se destrăma-n iubire

Povestea cea de sărbătoare,

Povestea cea din lână vie.

Povestea mea cu scoarţa mare,

Poveste a ajuns să fie”.

Elena FRUMOSU, istoric, membră a Asociaţiei ASTRA „Ioan Sârbu” Criuleni

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *