Produsele importate din Ucraina, Rusia și Belarus (unt, paste făinoase,crupe, griș fulgi de ovăz, lactate)vor fi substituite cu produse de pe alte piețe, inclusiv din țările Uniunii Europene, a declarat Ministrul economiei, Sergiu Gaibu.
Republica Moldova importă din Belarus circa 2% din produse, circa 9,3% din Ucraina și 14% din Federația Rusă. Mai mult de jumătate din produsele importate sunt resursele energetice.
Pentru produsele importate din aceste țări există alternative. Ministerul economiei a discutat cu importatorii și rețelele de comercializare care dau asigurări că dispun de suficiente stocuri în depozite și poartă discuții cu partenerii lor din alte țări pentru a substitui produsele de pe piețele alternative.
„Avem și producție locală, există și importuri din alte țări, deci aceste cote pot fi cu ușurință suplinite”, a spus Sergiu Gaibu. El a admis însă că ar putea fi nevoie ca unele produse să fie înlocuite parțial.
La moment, nu se atestă un risc asupra situației macro-economice a țării și nu există riscuri ca anumite categorii de produse să dispară din magazine.
La capitolul exporturi, impactul exporturilor în cele trei țări sus-menționate asupra activității mediului de afaceri este nesemnificativ.
Valoarea totală a exportului Republicii Moldova în Ucraina constituie 3%, în Belarus, la fel, circa 3%, iar în Federația Rusă 8,8%, dintre care mai bine de un sfert constituie reexporturi.