Aprobat în prima lectură: Factura fiscală în format electronic va fi obligatorie din 1 iulie 2020

Factura fiscală în format electronic (e-factura) ar putea fi obligatorie, totuși, începând cu 1 iulie 2020 și nu din 1 iulie 2019. În ședința din 12 iulie, Parlamentul a aprobat în prima lectură modificarea Codului fiscal, care prevede substituirea datei de 1 iulie 2019 cu 1 iulie 2020.

5d2c38de86944

Amânarea cu un an a implementării obligativității e-facturii a fost argumentată tehnic și financiar. Potrivit autorului proiectului, urmează a fi achiziționate sisteme interne de facturare, care ar delimita beneficiarii cu livrări impozabile în cadrul achizițiilor publice.

Autorul a mai menționat că termenul prevăzut anterior ar putea contribui la încetinirea procesului de livrare a producției ușor alterabile în grădinițe, școli și spitale, deoarece ar dura eliberarea facturilor fiscale din sistemele contabile.

De asemenea, implementarea facturii electronice în domeniul respectiv necesită aplicarea semnăturii electronice, capacități sporite de stocare, procesare rapidă a datelor, fapt ce implică dezvoltări adiționale de sistem și resurse umane calificate.

Obligația utilizării e-facturii a fost prevăzută la efectuarea livrării impozabile în cadrul achiziţiilor publice pe teritoriul ţării, când subiectul impozabil este obligat să prezinte cumpărătorului (beneficiarului) pentru livrarea respectivă factura fiscală electronică (e-factura). Prevederile nu se aplica pentru livrările de energie electrică, de energie termică, de gaz natural, pentru serviciile de comunicații electronice și serviciile comunale.

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *