Ohrincenii nu au apă potabilă şi bat alarma. Din luna mai tot adresează scrisori primăriei, Consiliului raional Criuleni, dar starea de lucruri nu se schimbă. O delegaţie a venit să-i privească pe consilierii oraşului în ochi şi să le amintească de problemă în cadrul şedinţei din 18 iulie 2019. Oamenii se revoltau că nu au apă suficientă, însă facturile vin cu indicatori exageraţi şi că trebuie să plătească pentru aerul şi rugină ce circulă prin conductă.
Gheorghe Dima a încercat să elucideze situaţia, declarând chiar că sătenii au adunat şi o contribuţie pentru a o remedia, dar pasul decisiv trebuie să-l facă APL.
– Am strâns contribuţia satului, cca 30 mii de lei – zicea Gheorghe Dima, mesagerul ohrincenilor limitaţi în acces la apă potabilă. – Avem nevoie de un plan concret din partea primăriei. E de competenţa D-voastră să elaboraţi un deviz de cheltuieli. De 10 ani de când e apeductul nu se rezolvă problema, de doi ani adresăm petiţii şi nici o soluţie.
La scrisorile cu 106 semnături Consiliul raional Criuleni a răspuns că nu-i indiferent, dar readresează scrisoarea primăriei Criuleni. Primăria le-a răspuns că va examina minuţios problema, dar nu dispune de mijloace. În cadrul şedinţei consilierii i-au compătimit, dar s-au întrebat de ce Întreprinderea Municipală ”ComunService”, care gestionează apeductul nu caută remedii. Primarul Dumitru Simon a elucidat că pompa din fântâna arteziană nu coboară până la 120 m adâncime, ci stă la 70 metri, probabil din cauza unor mișcări tectonice sau probabil cineva ar fi aruncat o buturugă în fântână. Soluţii ar fi forarea fântânii din nou, procedeu ce ar costa vreo 30 mii de lei, dar fără garanţia succesului, vreo 200 mii lei ar costa construcţia altei fântâni. S-a pomenit şi de stabilirea unui grafic de livrare a apei. În proiectul de decizie se presupunea alocarea a 10 mii de lei, dar s-a convenit revenirea la examinarea problemei în sedinţa din luna august, când va fi prezent şi şeful ”Comunservice” Criuleni, Ghenadie Panfili.
Apeductul din Ohrincea a fost construit din grantul Fondului de Investiţii Sociale din Moldova (FISM), bani publici şi contribuţia beneficiarilor, iar bunul a fost administrat până în 2016 de către Asociaţia Obştească „Ohrinceanca”. Implementarea proiectului a fost din start anevoiasă din cauza greşelelor de proiectare şi tergiversării lucrărilor din partea antreprenorului ”Crio-Izvorul”. Nu erau cooperanţi nici o parte din localnici, care puneau la îndoială eficienţa lucrărilor, iar Alexandru Iurcu, coordonatorul local, avea de desfăşurat dublă activitate de convingere.
Pentru apeduct au fost folosiţi 761 mii lei, ceea ce constituie suma grantului împreună cu contribuţia ohrincenilor (aproximativ 120 mii sunt banii cetăţenilor). Pentru elaborarea proiectului, Consiliul local a alocat bani publici – 120 mii lei, apoi încă 20 mii lei pentru refacerea proiectului, după care alte 119 mii lei pentru a procura hidranţi şi ţevi de alte mărimi, or, proiectul a fost realizat cu greşeli şi era nevoie de ajustare.
Săptămâna aceasta, colac peste pupăză, s-a spart o ţeavă şi au rămas fără apă şi gospodăriile de la mijloc de traseu.
-E mare problemă, mai ales când e cald nu ajunge apă la toţi. Se defectează cazanele, aparatele de uz casnic din cauza presiunii insuficiente în apeduct. Cu binele te deprinzi uşor şi nu poţi renunţa la el – îmi spunea luni, 22 iulie 2019 o ohrinceancă, necăjită că echipa de la ”ComunService” încă nu sosise să remedieze defecţiunea, deşi şeful întreprinderii le-a promis operativitate.
Oamenii sunt dispuşi deja să se implice, să investească ca să scoată de pe ordinea de zi problema apeductului şi aprovizionării cu apă măcar pentru viitorii 25 de ani, dar au nevoie de ghidajul unor specialişti competenţi, de susţinerea eficientă, nu doar declarativă a APL.
E. Chiriac