Începînd cu data de 6 februarie 2025, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a emis ordinul nr. 58 prin care suspendă, pe o perioadă de 60 de zile, mișcarea porcinelor din exploatațiile nonprofesionale (casnice) spre abatoare, puncte de sacrificare și plasarea pe piață a produselor, subproduselor provenite de la acestea pe tot teritoriul Republicii Moldova.
Drept temei al suspendării se invocă izbucnirea mai multor focare de pestă porcină pe tot teritoriul Republcii Moldova. Către data de 6 februarie, în șapte raioane din R. Moldova sunt cazuri depistate de PPA, iultimele fiind înregistrate în raioanele Anenii Noi, satul Geamăna, și Ialoveni, satul Răzeni. La nord, ultmul caz de PPA a fost înregistrat la 5 februarie în satul Balanul Nou r. Rîșcani.

Ordinul ANSA, semnat de directorul general adjunct al instituției Alexandr Manciu, suspendă vânzarea porcinelor vii de la exploatațiile autorizate către cele nonprofesionale și mișcarea porcinelor din exploatațiile autorizate care nu dispun de facilități de biosecuritate.
Conform ordinului, în cazul în care pe piețele agroalimentgare sau în alte spații similare se va atesta comercializarea cărnii proaspete provenite de la porci infectați cu virusul pestei porcine africane, activitatea acestora va fi suspendată pentru aplicarea măsurilor de decontaminare și dezinfecție, iar carnea aflată în aceste spații va fi nimicită.
Mai multe institușții de stat vor fi obligate să intensifice activitățile de informare a populației, a agenților economici, iar medicii veterinari din cadrul abatoarelor și punctelor de sacrificare nu vor autoriza sacrificarea porcinelor din exploatații nonprofesionale.
Totuși, Alexandr Manciu, director general adjunct al ANSA, a precizat, la solicitarea „Est-Curier”, că exploatațiile autorizate, cum ar fi cele două complexe de creștere a suinelor de la Cimișeni, Criuleni și Chirca, r Anenii Noi, aflate în zone de protecție și de supraveghere, pot depune și chiar au depus cereri de derogare de la p. 3 al ordinului pentru a primi permisiunea de a abatoriza animalele deținute:
„Agenția poate acorda decizii de derogare și autoriza mișcarea către abatoare peste o perioadă mai scurtă de timp, decât cele 30 de zile, fermelor comerciale (autorizate) care cresc porci. Cele două complexe au depus solicitările respective, acestea sunt în curs de examinare. Colaboratorii deja au mers în fermele respective și sunt în proces de evaluare a facilităților de biosecuritate și sănătate, urmează a fi prelevate probe și după ce va fi o sinteză a tuturor informațiilor acumulate, se va decide despre acordarea sau neacordarea permisiunii de a scoate animale din fermele respective. Ordinul nr. 58, însă, stabilește măsuri complementare la măsurile de bază în cazul apariției focarelor de pestă porcină africană. Prin oridnul respectiv a fost suspendată (sistată) mișcarea porcilor din exploatații nonprofesionale pe tot arealul țării, nu doar în acele zone unde evoluează focare de PPA. Agenția suspendă mișcarea și din fermele de porci unde sunt carențe de biosecuritate.”, a spus funcționarul.
Întrebat dacă economic aceste unități vor fi afectate serios, Alexandr Manciu a spus că „Deja au careva pierderi economice, sunt blocați și nu pot efectua activități comerciale, practic, de o săptămână. Animalele care sunt întreținute și nu pot fi comercializate, consumă suplimentar hrană, se utilizează forța de muncă, energie și alte resurse…”