CriuleniEst-CurierSocial

Aleșii locali din nou în fața dilemelor

Întruniți întro ședință ordinară, consilierii or. Criuleni la 13 iunie 2016 au discutat 22 chestiuni incluse în ordinea de zi. Din start consilierul Oleg Cojocari a anunțat că se retrage din fracțiunea PLDM și rămâne consilier neafiliat. Mihai Sclifos, consilier PD, a solicitat pentru evitarea confuziilor , or, lucru nemaipomenit până acum, în consiliul actual sunt două persoane cu nume, prenume și patronimic identice, să fie notat în procesul verbal ca Mihai Sclifos,consilier PD. Ulterior, aleșii locali au aprobat rectificări la buget ca să asigure contribuția pentru schițele de proiect ale sistemului de canalizare la Ohrincea, construcția căruia va fi finanțată și din sursele ADR Centru, a unui teren de joacă pentru copii și a două parcări – lângă piață și pe bd. Eminescu. Cu binecuvântarea consilierilor locali, la Criuleni vor apărea și două WC biologice mobile, ca să asigure confortul cetățenilor în timpul festivităților stradale de amploare. La solicitarea directorului ÎM “Comunservice”, Ghenadie  Panfili, au aprobat parțial consilierii și modificările în organigrama întreprinderii respective. Astfel, pentru a asigura majorarea salariului angajaților în conformitate cu modificările legislative recente , se renunță la unitatea de ingineri electrician, responsabil de fondul locativ, șef al secțorului amenajare, maistru sector apeduct și canalizare. De fapt, sunt funcții  vacante sau care au fost create pentru a asigura un salariu unor persoane concrete, care între timp și-au găsit un alt servici sau mai mult sunt în concediu de boală decât la lucru.  Orășenii  nu vor avea de suferit în urma acestor modificări, în schimb cei opt lucrători de la amenajare vor avea un adaos la salariu de cca 200 lei. Completarea listei plătitorilor de taxe a fost votată unanim, la fel ca și modificările în comisiile consultative, care s-au completat cu nume noi:  Olga Lîsenco, PPEM, și Mihai Sclifos senior, PD.

Regimul de lucru non-stop pentru două unități comercial-distractive a fost aprobat cu cinci abțineri.

Discuții controversate au fost și în cadrul examinării cererilor cetățenilor dornici de a intra în posesia terenurilor publice. Invitat la ședință, după cum a remarcat chiar el, prima dată în ultimii 30 ani, arhitectul raionului, Veaceaslav Vatamaniuc, și-a exprimat uimirea de lejerețea cu care aprobă deciziile respective consilierii. ”Trebuie să vă bazați pe documentația de urbanism a localității, elaborată încă din 2002. Evident că e necesar și un plan urbanistic în detalii, avizat de serviciile respective și cererile să fie examinate având în față planul, localizarea terenului, ca să nu votați cu ochii închiși, dar să respectați și Legea 835 privind principiile urbanismului și amenajării teritoriului ”- le-a sugerat arhitectul-șef al raionului Criuleni.

Apropo, în acest context consilierii au abordat subiectul proiectării, amenajării unui sector comercial pe perimetrul str. Ștefan cel Mare. Vor avea tărie de caracter să nu cedeze tentațiilor și presiunilor să ducă la bun sfârșit această idee, vom vedea. Or, anterior și predecesorii lor declarau că bd. Biruința și str. Ștefan cel Mare nu vor fi pângărite cu gherete pentru a nu știrbi din aspectul orașului, dar vedem că interesul a ajuns mai mare decât fesul.

IMG_1042

În cadrul ședinței respective consilierii au revenit, obligați de organele de rigoare, și au abrogat două decizii aprobate anul acesta, inclusiv decizia privind transmiterea în gestiunea unui SRL a apeductului de la Ohrincea, fără organizarea licitației, cum prevede legislația. Cu 11 voturi „Pro„ și patru abțineri  au respins consilierii și cererea prealabilă a ex-colegului lor, Mihai Colesnicenco, care contestă procedura organizării și numărării voturilor referitoare la renunțarea la serviciile juristului, funcție ce o deținea de câteva luni în primărie. Astfel, primăria va mai avea prilej să se mai confrunte în instanță cu Mihai Colesnicenco, de data aceasta fiind reprezentată de Cristina Golban, căreia i-au împuternicit consilierii dreptul să reprezinte consiliul local și primăria în judecată.

Unanim, au aprobat consilierii defrișarea unei plantații de nuci, ce ocupa o suprafață de 48 hectare la Ohrincea. Patroana plantației, Valentina Medvițchi, a explicat că puieții nu au avut sorț de izbândă pentru că terenul pe care au fost sădiți a fost compromis de cariera de nisip, care a fost explorată, dar nu și reabilitată, cum prevede legislația.

E. Chiriac

În fotografie: aşa arată strada Ştefan cel Mare la moment.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button