Alertă maximă!

Locuitori raionului Criuleni sunt îndemnați de autorități și membrii Comisiei Situații Excepționale a r. Criuleni să păstreze calmul, dar să se pregătească de o eventuală evacuare în legătură cu inundațiile ce se așteaptă în următoarele zile.

Ștefan Manoli, șeful Secíei Situaíi Excepíonale Criuleni, solicitat de ”E-C”, a declarat că în ziua de 26 iunie se fac lucrări de plombare a digului din preajma Spitalului raional Criuleni cu argilă. De altfel, digul, care are cca 50 de ani, trebuia renovat după inundațiile din 2008, dar Agenția Apele Moldovei, întreprinderea responsabilă de digurile fluviilor de importanță națională, nu a dat răspuns nici la un demers venit din partea autorităților locale. Atunci au fost asanate doar malurile râiului Răut și râului Nistru de la hidrocentrala Dubăsari.

Confluenta Raut Nistru

25 iunie, confluenţa Răutului şi Nistrului. Autor Ion Guzun.

Dat fiind că se așteaptă un aflux de ape de cca doi metri, iar în Ucraina deja au fost afectate cca 300 de localități, autoritățile îndeamna cetățenii să respecte regulile de securitate personală, să nu se aventureze să prindă pește în apele ieșite din matca râurilor și să fie gata în orice moment de evacuare. În acest context BTA-18 are deja pregatit transportul necesar.

Raionul Criuleni este strabătut de trei râuri. Răutul la ora 12, ziua de 26 iunie 2020, era intrat deja în diguri și prezintă pericol de inundații pentru Zolonceni, Ustia, Măscăuți, Bălășești.

Ion Guzun foto Raut

S-a umplut Răutul, la Ustia. Autor Ion Guzun.

 

Ichelul a ieșit din albie la Coșernița, iar locuitorii satelor Coșernița, Boșcana, Hrușova, până la Pașcani sunt îndemnați să fie prudenți.

Ridicarea apelor Nistrului cu cca doi metri pune în pericol securitatea locuitorilor or. Criuleni, s. Zolonceni, Slobozia-Dușca, Onițcani, Dubăsarii Vechi, Mălăiești.

E. Chiriac

Imagini surprinse de Ion Guzun, şeful Inspecţiei Ecologice Criuleni, la confluenţa rîurilor Nistru şi Răut, între Ustia şi Criuleni

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *