Alegeri cu scântei în cadrul Asociaşiei Primarilor din r. Criuleni

Asociaşia primarilor din raionul Criuleni va fi condusă, începând cu 28 ianuarie, 2020 şi până în anul 2023, de către primarul com. Paşcani, Vasile Gîrbea. Candidatura sa a întrunit 11 voturi „pro” din 19, or, atâţia primari au fost prezenţi la întrunirea organizată de către Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) în ultima săptămână de ianuarie, la Criuleni. Directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, cel care a iniţiat adunarea, a informat că preşedintele asociaţiei raionale a primarilor, precum şi primarul oraşului de reşedinţă a raionului sunt din oficiu membri ai Consiliaului de Administrare a CALM, iar vicepreşedintele şi secretarul sunt membri supleanţi, care îl vor înlocui pe primii, în caz de necesitate.

IMG_7326

 

Votul s-a produs după o discuţie mai aprinsă între primarii care repetă mandatele, din cauza ca Iurie Buga, primarul com. Micleşti, care a propus candidatura lui Vasile Gîrbea, a fost suspectat de înţelegeri netransparente, după ce chiar el a declarat: „Noi, primarii din mandatele trecute, cunoaştem cum s-a lucrat cu asociaţia primarilor. Studiind ieri invitaţia Dvs şi agenda, am avut o discuţie între colegi. Deşi noi, primarii, am fost delegaţi de partidele politice, astăzi suntem întro familie, fără politic, suntem ca fraţii şi trebuie să ne susţinem unul pe celălalt în toate problemele. Eu vin cu propunerea ca preşedintele să fie persoana care ne consolidează, ne întruneşte, ne studiază ptoblemele şi le prezintă preşedintelui raionului sau CALM, sau la nivel central, ca să se facă auzite problemele din Micleşti sau Rîşcova. Trebuie să fii şi cu potenţial, de aceea îl propun pe Vasile Gîrbea în calitate de preşedinte al asociaţiei”. Primarul de Dubăsarii Vechi, Vitalie Casian, a propus, „ca să fie democraţie”, să fie şi o a doua candidatură, amintindu-i mai întâi lui Iurie Buga o frază deloc „frăţească” lansată în adresa sa de genul „du-te încolo, aista nu-i de-a nostru”. „În mandatul trecut aşa a fost – cu gaşca, de aceea nu suntem de acord. Cel care va fi, trebuie să fie corect şi întradevăr să muncească egal cu toţi. Ceea ce a fost nu a fost bun şi frumos, trebuie să recunoaştem” – l-a susţinut pe Casian primara de Măgdăceşti, Liuba Cojocaru. Casian a mai fost de părere că în mandatul trecut Asociaţia Primarilor din r. Criuleni nu a activat aşa ca să simtă primarii, iar dacă aveau nevoie de sfaturi sau susţinere, apelau direct la experţii CALM. „După numărul de mandate şi după puterea care o are fiind cea mai mare localitate din raion, inclusiv puterea economică, şi-s vecini cu dl Gîrbea, o propun pe Liuba Cojocaru în calitate de preşedintă”- a adăugat Vitalie Casian.

„Poate ca să nu supărăm pe nimeni, facem un vor secret?” – a propus Valentina Pisarenco, primara de Cimişeni, dar aceasta a fost contrazisă de Ion Plămădeală, primarul s. Izbişte, care a propus să fie aplicată „transparenţa şi deschiderea”. Prezent la discuţii a fost şi Pavel Spînu, preşedintele raionului, care a pus la vot candidaturile. Vasile Gîrbea a luat 11 voturi, iar liuba Cojocaru – 6 voturi. Ulterior, Vasile Gîrbea a propus  ca vice-preşedinţi al asociaţiei să fie Iurie Buga, iar secretar – Svetlana Racul (toţi trei – candidaţi la locale din partea PDM). Liuba Cojocaru a refuzat iniţial: „Noi acum am înţeles, toţi primarii, că cineva ieri a făcut „sobranie” şi a ales tot. S-a început iarăşi politica! Nu-i frumos!” – a replicat dumneaei.

Pavel Spînu a încercat să fie împăciutor cu toţi, la fel ca şi Viorel Furdui, ambii propunând să se găsească un echilibru: „Dacă aveţi suspiciuni, daţi să le eliminăm! Acceptaţi, vă rog, va fi şi echilibru, şi va fi şi corect!” – s-a adresat Furdui Liubei Cojocaru.

Iurie Buga a explicat de ce l-a propus pe Vasile Gîrbea: „Pentru că acest primar are posibilitate să ne întrunească când e nevoie, are unde, are cu ce, ceea ce nu am eu, de exemplu. Am avut dreptul să discut cu el, şi i-am spus că o să-l propun. E una să fii preşedinte, şi alta e să poţi conduce!”. Ulterior Iurie Buga şi-a retras candidatura propusă de colegul său de partid pentru postul de vicepreşedinte, Iar Vasile Gîrbea a propus ca vicepreşedinte să fie Liuba Cojocaru, iar secretar – Valentina Pisarenco, ceea ce a fost acceptat cei prezenţi.

Anterior, preşedintă a Asociaţiei Primarilor din r. Criuleni a fost Parascovia Cotovici, ex-primară de Hruşova.

Funcţiile în asociaţie nu sunt plătite, a amintit Viorel Furdui, directorul executiv CALM.

S. Cernov

Imagini: Vasile Gîrbea (al doilea din stânga)

prima pagină: Valentina Pisarenco (stânga) şi Liuba Cojocaru (dreapta)

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *