
Acest lucru a fost anunțat de președintele acesteia, Robert Cerari, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG, menționând că romii „împreună cu toți sunt gata să construiască Moldova – o țară frumoasă și democratică”.
“Noi reprezentăm vocea romilor și vrem ca ea să fie auzită, astfel încât romii să aibă drepturi și oportunități egale. Pe 28 septembrie, nu va fi doar o altă alegere a parlamentului moldovean. Va fi o alegere a căii de dezvoltare ulterioară a Moldovei și, prin urmare, este foarte important ce cale va alege țara noastră”, a declarat președintele mișcării romilor.
El a precizat că lista candidaților la funcția de deputat din partea mișcării romilor va include oameni cunoscuți, profesioniști adevărați din diferite domenii de activitate.
„Vom discuta direct cu oamenii pentru a le cunoaște nevoile și aspirațiile. Noi, romii, suntem în favoarea unui stat moldovenesc puternic, orientat spre grija de zi cu zi a cetățenilor săi”, a spus Cerari.
El a spus că timp de mulți ani romii au rămas marginalizați, dar nu și-au pierdut niciodată încrederea în statul lor natal.
„Noi vedem și credem în viitorul Moldovei. Mișcarea participă la alegerile parlamentare nu pentru a obține funcții, ci pentru a construi împreună un viitor mai bun în Republica Moldova”, a declarat liderul mișcării, afirmând că într-o Moldovă democratică, copiii ar trebui să aibă toate condițiile pentru o bună creștere și educație, iar bătrânii ar trebui să aibă o bătrânețe decentă și asigurată.
Mihail Ferari, liderul organizației de tineret a romilor, a declarat că mișcarea are drept scop păstrarea identității romilor și a altor naționalități din Moldova.
„Noi, romii, suntem mândri de istoria, tradițiile, cântecele și dansurile noastre și vrem să le păstrăm”, a spus el.
Președinta organizației de femei din cadrul mișcării romilor din Moldova, Varvara Duminică, a declarat că reprezintă vocea a mii de femei rome.
„Noi reprezentăm o forță și credem că vocea noastră trebuie să fie auzită. Dorim să dezvoltăm o societate cu șanse și oportunități egale. Femeile pot participa în lucruri utile pentru societate, pot conduce și obține rezultate impresionante”, consideră ea.
Răspunzând la întrebarea corespondentului INFOTAG despre numărul de alegători romi din Republica Moldova, președinta mișcării a spus că, potrivit unor date, 102.000 de romi au dreptul la vot.
„Dar noi avem propriile noastre cercetări, potrivit cărora în Moldova sunt peste 200 de mii de romi, deși recunosc că unii dintre ei au plecat”, a spus Robert Cerari.