Est-Curier

Ajutorul rusesc a venit, îl așteptăm pe cel românesc

Crescătorii de porumb, care nu şi-au realizat în acest an planurile de a obţine o roadă bună, şi-au primit despăgubirile, la finele lunii decemnrie.

Aproximativ 1 mln 900 mii de lei au ajuns la finele lunii decembrie la 94 de agricultori din r. Criuleni care au suferit pierderi de pe urma secetei şi nu şi-au atins rezultatele dorite.

Potrivit informaţiei oferite de Vitalie Onişciuc, şeful Direcţiei agricole şi relaţii funciare Criuleni, aceşti 94 de fermieri au fost despăgubiţi cu câte aproximativ 265-270 de lei pentru fiecare hectar pe care au semănat porumb, suprafaţa fiind de 7023 ha. Banii ar proveni din ajutorul de 275 mln de ruble oferit Republicii Moldova de către Federaţia Rusă în octombrie 2020, o parte dintre care (cca 60 mln lei) au fost destinaţi agricultorilor. Beneficiarii au fost selectaţi în temeiul actelor de constatare a pagubelor secetei întocmite de către funcţionarii consiliului, ai primăriilor şi ai Secţiilor Situaţii Excepţionale. Suma subvenţiei, comparativ cu estimările experţilor în agirucltuă, este foarte mică, dacă agricultorii anunţă pierderi de 5,5 – 6 mii lei la hectarul de porumb. 

Şi agricultorii din r. Dubăsari şi-au primit banii, ne anunţă Sergiu Guvir, de la Direcţia agricolă a autorităţii raionale. În lista aplicanţilor pentru subvenţiile alocate crescătorilor de porumb sunt 29 de fermieri cu forma de organizare SRL, întreprinderi individuale sau cooperative, şi 41 de gospodării ţărăneşti, care au semănat porumb pe o suprafaţă totală de 2531 ha. Suma subvenţiilor, venite, de altfel, prin intermediul Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură, în r. Dubăsari, din acest ajutor, este de aproximativ 683 mii lei. 

Următorul ajutor pentru agricultorii moldoveni, respectiv, şi pentru cei din zona Criuleni-Dubăsari, ar putea veni din partea Guvernului României. O donaţie de 6 mii de tone de motorină a fost anunţată de către preşedintele Klaus Iohannis în timpul vizitei sale la Chişinău, în data de 29 decembrie, 2020, pentru atenuarea efectelor secetei de pe urma căreia fermierii din Republica Moldova au avut de suferit doi ani la rând. Deocamdată, direcţiile agricole nu sunt la curent, cum vor fi selectaţi beneficiarii acestei donaţii, întrucât nici MADRM nu le-a comunicat, când şi în ce condiţii va avea loc procedura de donare.

S. Cernov

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button