CriuleniDubăsariEconomicEst-Curier

Agricultorii pot depune cereri pentru motorina din România, până la 5 aprilie. Vezi condiţiile

De azi şi până pe 5 aprilie, 2021, agricultorii, câmpurile cărora au suferit de secetă, se pot adresa la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) cu cereri de solicitare a suportului umanitar extern, sub formă de motorină, acordat de România, anunţă Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului. Ajutorul se acordă pentru acoperirea parțială a cheltuielilor, suportate de producătorii agricoli la întreținerea semănăturilor de toamnă și pentru asigurarea realizării lucrărilor de primăvară.

La calcularea cuantumului de motorină, eligibil per beneficiar sunt luați ca bază mai mulți indicatori și coeficienți: culturi fitotehnice, suprafețe afectate, categoria gradului de afectare, mărimea suprafețelor de teren agricol gestionate de producători, la care se aplică coeficienți, în favoarea producătorilor mici.

Dosarul de solicitare a ajutorului trebuie să conțină următoarele documente:

1) cererea de calculare și acordare a ajutorului, conform modelului din anexa nr. 1 din „Regulamentul privind stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern acordat de către România”;

2) declarația pe propria răspundere privind completitudinea dosarului și veridicitatea informației din documentele prezentate, conform modelului din anexa nr. 2;

3) copia certificatului de înregistrare a gospodăriei țărănești;

4) certificatul de confirmare, eliberat de autoritatea administrației publice locale, conform modelului din anexa nr. 3;

5) copia actului de constatare a pagubelor cauzate de secetă la culturile de fitotehnie pentru recolta anului 2020;

6) rechizitele cardului de client al lanțului de distribuție a produselor petroliere selectat pentru repartizarea ajutorului (în cazul deținerii acestuia).

Dosarul se depune șnuruit, sigilat și numerotat, astfel încât să nu permită detașarea și/sau înlocuirea documentelor, precum și semnat pe fiecare pagină de către solicitant. Copiile documentelor prezentate trebuie să conțină mențiunea „corespunde originalului” și semnătura solicitantului.

Cererea de calculare și acordare a ajutorului și copiile documentelor obligatorii pentru acordarea de ajutor se vor depune de către solicitant sau reprezentantul legal al acestuia, la subdiviziunea teritorială a AIPA din raza teritorială în care solicitantul își desfășoară activitatea.

Conform Regulamentului privind stabilirea cuantumului de motorină, din ajutorul umanitar extern acordat de către România, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din 2020, aprobat săptămâna trecută de Guvern, ajutor se va acorda dacă, conform actelor de constatare, seceta a afectat 60% și mai mult din recolta culturilor de fitotehnie (porumb, floarea soarelui, mazăre, sfeclă de zahăr, soia, sorg, fasole, năut, lucernă, mălai, in, muștar și tutun), pentru recolta anului 2020. Cu cât este mai mică suprafaţa terenurilor cultivate, cu atât mai mare este coeficientul de categorisire a agentului economic. Agentul economic nu poate solicita ajutor pentru o suprafaţă cultivată mai mare de 3000 ha.

Motorina va fi repartizată de către Agenţia Rezerve Materiale.

Lipsa de precipitații în perioada de primăvară – vară 2020 a cauzat o rezervă minimă de umezeală în sol, fapt ce a dus la compromiterea semănăturilor de primăvară-vară, în măsură de 40% în regiunea de nord, până la 100% în regiunea de centru și sud a țării. Din cele 1 mil de ha de semănături, conform datelor Biroului Național de Statistică, circa 550 mii ha au fost afectate în proporție de 60% și mai mult.

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button