Afganistan – o rană încă deschisă…

 După 27 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan, participanţii la lupte şi familiile acestora continuă să se confrunte cu probleme ce țin de asigurarea cu spaţiu locativ, acordarea compensaţiilor, a foilor de tratament pentru cei cu dizabilități, susţinerea văduvelor de război, contractarea unui credit pentru construcția casei, etc.

P1120575

Luați de val, însă, și cu încrederea că lucrurile mai pot fi schimbate în bine, spulberată tot mai des de partidele ce se perind la guvernare, aceștia încearcă să se descurce care și cum poate. Există, totuși, o zi în care autoritățile îi invită la miting. În acest an, cu prilejul aniversării a 21-a de la retragerea trupelor din Afganistan, câteva zeci de veterani ai acelui stupid război s-au întrunit în preajma plăcii de granit, înălțată în cinstea camarazilor căzuți la datorie. Festivitatea a fost deschisă de Dumitru Simon, primarul or. Criuleni, care a remarcat în luarea sa de cuvânt că războiul, sub orice formă ar fi declanșat, nu aduce altceva, decât nenorocire. Prin urmare datoria fiecăruia dintre noi e să ne consolidăm puterile și rațiunea în jurul ideii de a nu permite pe viitor izbucnirea conflictelor, indiferent de țara sau continentul pe care apar.

Părintele Ion Țuțuianu, de la Biserica „Minunea Arhanghelului Mihail” din localitate, înainte de a ţine un parastas întru pomenirea celor căzuţi pe câmpul de luptă, departe de casă, avea să spună:

-        Afganistan este o rană deschisă, care încă mai sângerează. Sute de cadavre, aduse în sicrie de zink la baştină, mii de răniţi şi schilodiţi. Mame îndurerate, soţii văduve, copii  orfani. De asta au avut parte multe familii din Moldava la începutul anilor optzeci. Iată de ce este important să păstrăm vie memoria celor plecaţi dintre noi în floarea vârstei, fără să ştie cauza pentru care şi-au jertfit vieţile. Biserica dintodeauna s-a rugat şi se va ruga în continuare pentru toţi ostaşii căzuţi pe câmpul de luptă, inclusiv, şi pentru cei căzuţi în îndepărtatul Afganistan.

După ce a au ţinut un minut de reculegere, participanţii la miting au depus flori la monumentul eroilor și au fost serviți  la o masa de pomenire, organizată cu acest prilej de autoritățile raionale. 

Gh. Motricală

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *