Afacerea “Aburaş” a fost lansată la Oxentea

Începând cu data de 10 decembrie, la Oxentea, Dubăsari, a fost lansată oficial afacerea “Aburaş”. Este una dintre puţinele întreprinderi sociale din Republica Moldova, care sunt concepute pentru a utiliza profitul în scopuri sociale sau caritabile.

DSCN3182

Proiectul a fost iniţiat de către Clubul Femeilor “Inspiraţie”, care activează la Oxentea de mulţi ani, graţie energiei şi activismului Rodicăi Buzilă, care a reuşit să adune o echipă de femei motivate, ce se implică în foarte multe proiecte sociale în satul lor.

La lansarea proiectului, Rodica Buzilă spunea că evenimentul are loc datorită muncii şi străduinţei pe care a depus-o echipa “Inspiraţie”. Este un proiect conceput pentru a rezolva o problemă – alimentarea elevilor din clasele gimnaziale din s. Oxentea. Întrucât şcoala este o autoritate publică care nu poate acorda servicii contra plată, echipa “Inspiraţie” a decis să caute posibilităţi de a alimenta, contra plată, elevii, iar din beneficiul obţinut să fie alimentaţi elevii din familiile vulnerabile şi bătrânii singuratici şi foarte vulnerabili din sat.

Proiectul a fost discutat la adunarea generală a părinţilor elevilor din gimnaziu, a fost aprobat de către aceştia, chiar dacă la moment, graţie unor sponsori, toţi elevii din gimnaziu se alimentează gratis. Dar, spun oamenii, nu suntem siguri că şi la anul va apărea un sponsor, şi atunci problema rămâne deschisă.

Clienţii cantinei “Aburaş” pot fi şi angajaţii unei fabrici de confecţii, ce activează în sat, dar şi oricare cetăţean, care are nevoie de servicii catering (prepararea li livrarea către client a unui fourchete, cu anumite ocazii), sau prepararea bucatelor pentru sărbători, care slavă Domnului, la moldoveni sunt multe.

“Acest serviciu în localitate înseamnă valorificarea potenţialului antreprenorial local, – spunea Rodica Buzilă la lansare. – Actualmente primăria are pe ordinea de zi proiectul deschiderii unei pieţe agricole dotate cu hale pentru carne şi lactate şi cu laborator de examinare a produselor propuse spre comercializare. Odată ce laboratorul va fi dat, cantina socială “Aburaş” va putea achiziţiona produse de la localnici, verificate şi sigure. Până atunci, “Aburaş” va arenda de la un agent economic o încăpere, pe care am dotat-o cu cele necesare pentru pregătirea şi păstrarea alimentelor, iar produsele le vom procura de la vânzători autorizaţi”.]

DSCN3207

Rodica Buzilă speră că afacerea se va dezvolta, în pofida faptului că este lansată în sat. Are şi un ajutor sigur, în persoana lui Elizabet Nagel, voluntara din Corpul Păcii, absolventă la business şi administrare. Elizabet se va ocupa în următoarea perioadă de promovarea afacerii, dar şi va căuta posibilitate de a obţine un grant în vederea procurării unui automobil specializat pentru transportarea produselor, un automobil care să corespundă rigorilor sanitare. De altfel, Elizabet s-a arătat încântată de satul Oxentea şi de oamenii de aici, despre care a spus că sunt foarte prietenoşi şi sociabili, dar totodată tânăra speră că şi oamenii din satele vecine vor dori să beneficieze de serviciile cantinei “Aburaş”.

Afacerea “Aburaş” va oferi 6 locuri de muncă, trei dintre care pentru persoane social-vulnerabile. Echipamentul pentru gătit valorează 11 mii de dolari, dar este o sumă foarte mică, după cum menţiona antreprenoarea, pentru a dota o bucătărie cu cele mai performante echipamente.

– Ne vom putea dezvolta localitatea, doar dacă vom fi uniţi şi ne vom susţine unul pe altul, – spunea Rodica Buzilă, având în vedere faptul, că afacerea “Aburaş” are şi scopuri sociale, despre care a vorbit anterior.

Primarul Valeriu Rusu şi-a exprimat speranţa, că afacerea socială va avea succes, că odată cu inaugurarea pieţei cantina va putea fi strămutată într-o încăpere mai spaţioasă, şi a mulţumit consătenilor săi care au ales să contribuie la dezvoltarea satului şi la prestigiul acestuia prin muncă şi fapte concrete. Este şi o oportunitate pentru dezvoltarea turismului rural, susţine primarul, pentru că turişti ar fi venit mai mulţi, dacă ar fi siguri că au unde servi un prânz sau o cină. Serafim Terente, proprietarul încăperii în care a fost deschisă bucătăria, a menţionat că în sfârşit cantina socială, care funcţionează de mai mulţi ani la Oxentea, va avea o încăpere sigură, pentru că în prezent mâncarea pentru bătrânii vulnerabili se prepară la cineva dintre săteni acasă.

Cantina socială a fost lansată în cadrul proiectului “Valorificăm potenţialul antreprenorial local şi ne dezvoltăm”, realizat de Clubul Femeilor “Inspiraţie” cu suportul Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Guvernul Suediei prin SIDA şi MAE al Danemarcii/DANIDA.

S. Cernov

Imagini: cantina “Aburaş”, pregătiri pentru evenimentul de lansare; primarul Valeriu Rusu a gustat din bucate. 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *