Est-Curier

(Grafic) Numărul contaminărilor – în descreştere, iar cel al deceselor – în creştere. Vaccinarea – la coada clasamentului

Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT a lansat nota analitică despre evoluţia infecţiei Covid-19 în Republica Moldova, în prima jumătate a lunii noiembrie. Potrivit notei, în prima jumătate a lunii noiembrie 2021 în Republica Moldova a scăzut semnificativ numărul contaminărilor cu COVID-19. Față de a două jumătate a lunii octombrie numărul contaminărilor a scăzut cu aproximativ 1/3.

Statisticile privind contaminarea cu COVID-19 sunt influențate puternic de situația din Transnistria, unde rata de contaminare este de câteva ori mai mare decât pe malul drept al Nistrului, având în vedere că populația malului drept al Nistrului este de aproximativ 6 ori mai mare decât ce de pe malul stâng.

În continuare, atunci când se fac comparații cu situația din regiune trebuie să se aibă în vedere că calculele pornesc de la premisa că Republica Moldova are o populație de 4 milioane de persoane (Transnistria – 0.5 milioane). Această remarcă este importantă fiindcă conform datelor Ministerului Afacerile Externe și Integrării Europene din mai 2021 aproximativ un milion de cetățeni ai Republici Moldova se află peste hotarele țării.

Pe plan regional, comparată cu alte 24 de state din Europa Centrală și de Est, situația pandemică din Republica Moldova are o evoluție descendentă.

Chiar dacă numărul contaminărilor cu COVID-19 este în descreștere în ultimele trei săptămâni, numărul deceselor provocate de această maladie este în creștere continuă din cauza efectelor inerțiale. În ultimele două săptămâni numărul deceselor de pe urma COVID-19 a crescut cu aproximativ 30%.

Din figura de mai sus vedem că Republica Moldova este undeva pe la mijlocul clasamentului privind numărul de contaminări și decese de pe urma COVID-19. Este de remarcat că situația din ultimele două săptămâni, în linii mari o reproduce pe cea generală, de la începutul pandemiei.

Astfel, de la începutul pandemiei aproximativ 9% din populația Republicii Moldova a contractat virusul COVID-19, este o rată mai mică decât cea la nivel european.

La capitolul vaccinarea populației, Republica Moldova rămâne în continuare printre codașele clasamentului, fiind devansată în ultima vreme de Ucraina, autoritățile căreia au făcut un efort considerabil în vederea convingerii cetățenilor să se vaccineze.

În Republica Moldova numărul dozelor de vaccin administrate zilnic este în cădere continuă din luna august.

Nota analitică este dezvoltată în cadrul proiectului “Sporirea controlului public asupra activității autorităților publice centrale în gestionarea crizei COVID-19”, cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova. Opiniile exprimate aparțin ADEPT și nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Ambasadei SUA.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button