
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a României, cu sprijinul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), investighează fapte de corupție și fals informatic, în care sunt implicați funcționari publici din județul Botoșani. Aceștia sunt suspectați de infracțiuni precum darea de mită, falsul în înscrisuri oficiale și uzul de fals, cu ajutorul cărora au fost eliberate sute de acte de identitate românești. „Monitorul de Botoșani” scrie că oamenii legii au efectuat circa 206 percheziții la domiciliile persoanelor fizice implicate și la sediile unor instituții publice.
Printre suspecți se numără funcționari publici din cadrul unui serviciu de evidență a populației și al unei primării din județul Botoșani, care ar fi facilitat eliberarea de documente de identitate românești pe baza unor date false pentru cetățeni ai Federației Ruse, Ucrainei și Republicii Moldova.
De asemenea, suspecții ar fi întocmit declarații false de luare în spațiu, în numele unor cetățeni români care nu aveau nicio legătură cu beneficiarii și care nu își dăduseră acordul ca aceștia să domicilieze la adresele respective.
Autoritățile române comunică că în perioada 2023–2024, aproximativ 7.000 de persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova sau alte state, foste republici sovietice, ar fi obținut în mod fraudulos acte de identitate românești, stabilindu-și domiciliul fictiv în România. În special, cei ce își doreau domiciliu fictiv, erau ajutați de funcționari din zona comunei Vârfu Câmpului și în orașul Bucecea. Persoanele cercetate se bucură de prezumția nevinovăției, până la emiterea unei hotărâri judecătorești definitive.