Absenteism asumat sau Pandemia ca o scuză pentru alte interese

Consilierii raionului Criuleni la 21 august 2020 au fost convocați în ședința Consiliului raional.
Ordinea de zi presupunea o diversitate de chestiuni ce țin de viața socială și economică a raionului, inclusiv două proiecte delicate cum ar fi acordarea votului de neîncredere vicepreședinților raionului, în baza deciziei Agenției Naționale pentru Integritate, şi alegerea vicepreședinților.
Proiectele delicate au dat peste cap examinarea celorlalte aspecte. Astfel că la ședință, chiar dacă locul desfășurării acesteia a fost schimbat de la Consiliul raional la Casa de cultură, pentru a asigura securitatea anti-Covid, s-au prezentat doar 14 consilieri din 33. Majoritatea absenților, speriați de COVID, cu frică pentru propria sănătate, ar fi decis să respecte o decizie a comisiei raionale pentru sănătate publică și să nu participe la ședința respectivă. Astfel, nu au fost audiate, discutate problemele ce țin de executarea bugetului raional, propunerile ce țin de modificări la buget și alocarea mijloacelor financiare, în special pentru cele zece școli care nu au cu ce începe anul de învățământ.
Nu a putut fi aprobată componența Consiliului electoral de circumscripție pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020, nici Regulamentul privind organizarea și funcționarea serviciului social ”Asistență parentală”, nici reorganizarea unor instituții de învățământ, nici chiar informația despre organizarea încorporării militare din octombrie a tinerilor născuți în 1993-2002.
Şi solicitarea Ministerului Educației, din 7 august, de a accepta echipamentul pentru centrele de resurse pentru educație incluzivă de la Hârtopul-Mare și Dubăsarii-Vechi a rămas neexaminată.
De altfel, interesul pentru dezvoltarea raionului și binele cetățenilor a început a se exterioriza de la consultările publice inițiate începând cu data de 11.08.2020.
Recomandările pe marginea proiectelor de decizii supuse consultărilor publice au putut fi expediate până la data de 19.08.2020 la adresa Consiliului raional Criuleni, proiectele de decizii, notele informative și alte materiale erau disponibile pe pagina web oficială www.criuleni.md, la compartimentul „Transparența decizională”, secțiunea „Consultări publice”, dar nu a venit nici o propunere online.
La 19.08.2020 în sala de ședințe a Consiliului raional a avut loc consultarea publică a proiectelor cu examinarea recomandărilor la care s-au prezentat doar câțiva funcționari publici. Diana Rusu, Secretara Consiliului raional Criuleni, spunea că aceste consultări publice au fost organizate pentru a putea revedea, ameliora proiectele înainte de a le înainta în comisiile de specialitate.
Cu alte detalii la acest subiect vom reveni ulterior.
E. Chiriac
Imagine: nota informativă a proiectului de demitere a vicepreşedinţilor, fără autor, doar cu număr de înregistrare
Nota Inf vice

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *