Tradițional începând cu anul 2009 la 23 martie, Republica Moldova marchează, de rând cu alte peste 180 de țări ale lumii, Ora Pământului. Cu acest prilej suntem îndemnați să ne detașăm de modernism și să stingem lumina timp de o oră. E un gest simbolic, care poate avea și efect economic. Estimativ, dacă am stinge cu toții luminile timp de o oră, Republica Moldova ar economisi vreo 278 mii de kilowați/oră, pentru producerea cărora este nevoie de 86,8 mii metri cubi de gaze naturale, de la arderea cărora în atmosferă se emit 165 de tone de gaze cu efect de seră.
„Această oră ne-o putem dedica nouă, pentru a ne relaxa și reflecta. Există o varietate de activități pe care le poți face pentru a te conecta cu mediul înconjurător și pentru a-ți petrece timpul în mod creativ și relaxant, chiar și la lumina lumânării”, recomandă Unitatea de Implementare a Proiectelor în Energetică (UCIPE).
În intervalul 20:30 – 21:30, instituțiile publice și iluminatul stradal vor fi deconectate de la energia electrică, pentru a se reconecta cu planeta.
Ora Planetei este marcată la nivel internaţional din anul 2007, când WWF Australia a organizat prima ediţie a acestui eveniment. La 31 martie 2007, la Sydney, 2 milioane de case şi sedii de companii australiene au stins luminile timp de o oră. În 2008, 50 de milioane de oameni au ales să celebreze Ora Planetei, iar în 2010 – 4 500 de orașe din 128 de ţări.
Apropo, nu e de dorit în acest interval să lansați lampioane, căci nu sunt prietenoase nici pământului, nici păsărilor.