În perioada 20-23 martie, 2024, la Criuleni se va desfășura instruirea persoanelor care au aplicat pentru funcția de supervizori ai recenzorilor care vor recenza populația și locuințele din 8 aprilie până în 7 iulie, curent.
Pentru calitatea de supervizori și recenzori în r. Criuleni, chestionarul de aplicare de pe pagina web a Biroului Național de Statistică a fost completat de peste 150 de persoane, ne informează Maria Zugravu, responsabilă în raionul Criuleni pentru Recensământul Populației și Locuințelor.
În cadrul instruirii candidaților pentru poziția de supervizori, Cristina Soltanici, șefa Secției Teritoriale Statistică pentru Criuleni, s-a referit la particularitățile aplicării chestionarelor, la care dintre persoane trebuie recenzate, care nu trebuie recenzate, la obligațiile supervizorilor de a asista recenzorii, și multe alte detalii menite să îi ajute pe supervizorii, care vor fi selectați, să înțeleagă mai bine procesul și să poată ulterior comunica cu recenzorii. Fiecare supervizor va avea în subordine 7 recenzori, care vor avea de recenzat maxim 450 de case. Următorii instruiți, spunea Cristina Soltanici, vor fi candidații care au aplicat pentru funcția de recenzori. Pentru instruirea acestora sunt rezervate zilele de 25-30 martie.
Eduard Zbîrnea, specialist în logistica recensamântului, a explicat candidaților pentru funcția de supervizor, care sunt particularitățile softului ce va asigura colectarea, stocarea și transmiterea datelor către BNS, soft la care vor fi conectate atât tabletele supervizorilor, cât și ale recenzorilor. Programul elaborat special pentru acest recensământ al populației și locuințelor oferă maximă protecție datelor cu caracter personal ale persoanelor recenzate, iar tabletele pe care se va stoca informația colectată vor fi conectate și la sistemul GPS, astfel că recenzorul va fi monitorizat și ajutat să nu comită abateri de la regulamentul de recenzare. Trainerii au răspuns la întrebările și curiozitățile participanților la instruire, dar s-au referit și la unele situații care au avut loc în timpul efecturării recensământului de probă și care nu ar trebuie să se mai repete.
Apelul autorităților către populație este să coopereze cu recenzorii, să nu le fie frică să comunice date despre familiile și locuințele lor, despre membrii familiilor, or, datele colectate vor ajuta statul să elaboreze politici publice pentru următorii ani, care să aducă mai multă finanțare în anumite domenii sociale, să aloce finanțări mai consistente, acolo unde, cu ajutorul răspunsurilor cetățenilor, se vor constata lacune și neajunsuri.