CriuleniDubăsariSănătate

A crescut cererea de oxigen pentru pacienţii cu Covid-19

300 de concentratoare de oxigen, 600 de pulsoximetre și 5 aparate de ventilație pulmonară pentru pacienții cu COVID-19 în stare gravă, care necesită respirație asistată, au fost livrate suplimentar în Republica Moldova pe 10 martie, cu suportul financiar al Uniunii Europene, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății.

Concentratoare
Sursa foto: msmps.gov.md

Echipamentele vor fi distribuite de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, conform necesităților instituțiilor medicale.

Solicitată telefonic, Aurica Roman, șefa Spitalului Raional Criuleni, a spus că și unitatea pe care o conduce va primi 3 concentratoare din această donaţie, pentru că a scris demersuri la minister. Spitalul dispune de 14 concentratoare de oxigen și cu siguranţă ar mai fi loc măcar pentru 10, or, și numărul pacienţilor internaţi, la amiaza zilei de 10 martie, era de 107, dublu față de o săptămână în urmă.

Pe lângă insuficienţa de echipament pentru pacienţi, spitalul se confruntă și cu problema aprovizionării cu oxigen. Acest aspect a fost discutat, pe lângă altele, la ședinţa Comisiei raionale situaţii excepţionale, care a avut loc pe 9 martie, și ca urmare, a fost identificat un transport care să aibă licenţă de a transporta substanţe explozibile.

„Chiar azi am semnat un contract cu o persoană fizică care are certificat de a transporta materiale explozibile, cum sunt baloanele cu oxigen, astfel, cu un automobil de tonaj mai mare va fi posibilă transportarea cu o cursă a 15 baloane de oxigen. În 24 de ore, în spital se consumă până la 50 de baloane cu oxigen. Până acum mașina mai mică făcea câte cinci curse la Chișinău și înapoi, acum ne vom limita la trei curse. Sperăm ca și Consiliul Raional să ne acopere măcar o parte din cheltuieli” – a descris Aurica Roman situaţia.

„Situația pandemică la nivel național a devenit una alarmantă. Numărul persoanelor care necesită internare este în continuă creștere, iar capacitățile sistemului spitalicesc necesită a fi consolidate. Grație ajutorului Uniunii Europene și OMS, sistemul național de sănătate este capabil să poată acorda asistență medicală de calitate pacienților. Apreciem înalt solidaritatea și sprijinul permanent al donatorilor și partenerilor de dezvoltare ale Republicii Moldova”, a spus Tatiana Zatîc, secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

S.Cernov

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button