La cea dea doua runda de dezbateri între candidatii pentru circumscripția 21 Criuleni au fost invitati: Sergiu Berzan, Andrei Porubin si Serghei Duminica. S-a prezentat doar Andrei Porubin, care a vorbit despre viziunile sale asupra problemelor sociale și cum se va implica in ameliorarea stării de lucruri, dacă va fi ales în Parlament.
Candidatul independent, Andrei Porubin, a fost înregistrat cu numărul cinci în buletinul de vot. Are 47 de ani și este nativ în s. Holercani, r. Dubăsari, este căsătorit și educă doi copii, are 47 de ani. Cheamă cetățenii să-l voteze, pentru că a crescut pe malul Nistrului, cunoaște problemele acestei regiuni și știe ce are de făcut, pentru a o dezvolta.
Toate detaliile – în video.
Rezumatul rundei a II a dezbaterilor electorale:
Probleme în sistemul medical: lipsa contactului statului cu oamenii care lucrează în sistem. Soluţii pentru a redresa sistemul – de a-i întreba pe angajaţii de rând, nu doar pe şefi, ce probleme au, de a le discuta şi găsi soluţii. Pensiile sunt mici, pentru că sunt puţini oameni în ţară, angajaţi în câmpul muncii, care plătesc impozite. În societate e nevoie de dezbateri pe tema modului de calculare a pensiilor. E nevoie ca statul să dea posibilitate oamenilor, care muncesc la negru peste hotare, să contribuie la sistemul de pensii din Moldova, prin transfer la fondul lor personal de pensii.
Pentru ca locuri de muncă să apară în RM, este nevoie de investiţii străine. Ca să apară investiţiile, este nevoie de o legislaţie care să ofere anumite garanţii investitorilor. A încercat să aducă investitori în satul său de baştină, dar dorinţa lor de a mai continua a fost spulberată de birocraţia de la noi. Investitorii mereu sunt dependenţi de anumite persoane care pun semnături, nu de garanţia legii. Propunerea – adoptarea unei legislaţii care să dea posibilitate de a activa liber şi onest. Va promova in parlament impozitarea fixă a afacerilor.
Despre problemele din educaţie, A. Porubin crede că e nevoie de educaţie patriotică a cetăţeanului, începută din şcoală, şi asta ar ameliora problema cu deficitul de cadre didactice. Să permită companiilor prospere să sponsorizeze direct instituţiile de învăţământ, pe lângă fondurile bugetare alocate. Învăţământ gratuit pentru tineri. Problemele com. Coşniţa sunt comune cu ale altor localităţi. Cea mai gravă – lipsa locurilor de muncă. E posibil să atragi investiţii. Este împotriva reformei administrativ-teritoriale, despre care zice că va reduce numărul locurilor de muncă, ocupate acum de funcţionari administrativi. Pledează pentru organizarea asistenţei juridice gratuite oamenilor din sate, care nu au pregătire necesară pentru a comunica cu instituţiile statului. Cheamă să fie votat pentru că a crescut pe malul Nistrului, cunoaşte problemele acestei regi- uni şi ştie ce are de făcut pentru a o dezvolta.
Averile şi interesele candidatului Andrei Porubin
Andrei Porubin a absolvit Universitatea de Stat din Moldova și a obținut calificarea de profesor de educație fizică. Actualmente face masteratul în teologie la Viena. După absolvirea universității, a lucrat în calitate de antrenor, a practicat tenisul de câmp, mai târziu s-a lansat în afaceri, a fondat și gestionat câteva case de schimb valutar. În anii 2016 – 2018 a fost șeful pazei clădirii ”Casa Presei”. Funcția a fost redusă în decembrie 2018, după ce clădirea a trecut din gestiunea Cancelariei de Stat în cea a Agenției Proprietate Publică. Actualmente, potrivit lui Porubin, el nu este angajat, însă mai rămâne proprietarul unei case de schimb valutar, pe care a indicat-o în declarația de avere pentru ultimii doi ani. În funcția anterioară, cea de șef de pază, Andrei Porubin a indicat un salairu de 104 mii lei, și 9 mii lei drept venit din activitatea schimbului valutar. Soția sa a ridicat în aceeași perioadă un salariu în mărime de 23 598 lei în calitate de operator al casei de schimb valutar. Porubin este proprietar a unui apafrtament în capitală, procurat în 2007, și a două terenuri în satul natal, avere care, de altfel, nu se regăsește în declarația sa de avere, depusă la CEC la începutul acestui an, pentru că, după cum a explicat dumnealui, ”nu a înțeles, că acestea tot trebuie declarate”. În anul 2017, Andrei Porubin a procurat un autoturism nou la prețul de 21 mii de euro, iar în 2018 a declarat că a luat un împrumut bancar în mărime de 100 mii lei, scadent în 2021.
Andrei Porubin a spus că a făcut parte dintr-un partid politic, denumirea căruia nu vrea s-o divulge, și că după vreo șase ani de activitate partinică a abandonat formațiunea, pe motiv că nu a fost de acord, la un moment dat, cu acțiunile conducerii acestuia.
Candidatul la funcția de deputat Andrei Porubin are rădăcini în același sat cu actorul și prezentatorul Andrei Porublin. Cel din urmă a postat pe pagina sa din internet că nu el este cel care candidează la 24 februarie și că el nu-și dorește să fie deputat. ”Eu nu sunt vinovat că am același nume cu celălalt Andrei Porubin, nu pot rupe foaia din pașaport” – a spus actualul candidat pe circumscripția 21 la evenimentul de lansare în cursa electorală, pe care l-a organizat la o agenție de presă din Chișinău.
S. Cernov