CriuleniDubăsariEst-CurierPolitic

Bibliotecile din Criuleni și Dubăsari – furnizori de informaţie pentru alegători

Pe data de 4 decembrie 2018, în incinta Bibliotecii Publice Orășenești„Tamara Isac” din Criuleni, un grup de bibliotecari din raioanele Criuleni și Dubăsari și-au dezvoltat competențele privind informarea cetățenilor asupra modificărilor din sistemul electoral. Trainer formator a fost Cornelia Catârău, șefa Bibliotecii Publice Hârtopul Mare.

LOGO-01

Participanţii la seminar s-au informat cu privire la definirea conceptelor de educație electorală, circumscripțiile elctorale, buletinele de vot, procedura de vot, ce este votul mixt. Au studiat ce informaţii pot culege de pe paginile din internet cu privire la sistemul electoral, şi anume www.cec.md, cicde.md, voteaza.md, cum se verifică datele din Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA), unde fiecare persoană poate să verifice dacă este înscrisă în lista electorală etc. Bibliotecarii au aflat şi metode de informare a alegătorilor: mesajele cheie, modalități de comunicare și prezentarea surselor de informare.

„Urmează să fie organizat încă un astfel de seminar, unde va fi instruit alt grup de bibliotecari din raioanele menționate. În total peste 20 de bibliotecari vor fi instruiți. La rândul lor, bibliotecarii instruiți vor organiza instruri în localitățile din care vin, sau vor informa cetățenii cu privire la alegeri, la solicitarea acestora. Durata proiectului este până în februarie 2019, iar materialele puse la dispoziție de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE), metodele interactive propuse de mine vor ajuta bibliotecarii să distribuie informația pentru toate grupele de utilizatori”, a relatat pentru Est Curier, Cornelia Catârău, beneficiară a cursului formare de formatori în cadrul proiectului, în perioada octombrie-noiembrie 2018.

Amintim că următoarele alegeri parlamentare ordinare din Republica Moldova se vor desfășura în baza unui sistem electoral mixt: o combinație dintre sistemul reprezentării proporţionale şi sistemul majoritar.

Sistemul electoral mixt a fost aprobat de către Parlamentul Republicii Moldova, la 20 iulie 2017, prin votarea Proiectului de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative din 20.07.2017

Astfel, conform noului sistem adoptat, în circumscripţia naţională (care cuprinde întreg teritoriul Republicii Moldova și secţiile de votare din străinătate), se aleg 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. Alegătorii votează partidul sau blocul electoral pe liste închise de partid.

În circumscripţiile uninominale se aleg 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte un deputat de la fiecare circumscripţie, inclusiv de la cele constituite pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului și pentru alegătorii din afara țării. În cadrul alegerilor parlamentare, fiecare alegător are dreptul să voteze cu două buletine de vot – unul pentru circumscripția națională și altul pentru circumscripția uninominală. Fiecare vot are putere juridică egală.

Instruirile fac parte din proiectul „Promovarea Informării Alegătorilor”, finanțat de Ambasada SUA în Republica Moldova și implementat de IREX în cooperare cu Asociația Presei Independente (API), Asociația Presei Electronice din Moldova (APEL) și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE).

A. Rusu

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button