CriuleniEst-CurierSportiv

Vasile DABIJA: «Fotbalul cere atenție, susținere și disciplină»,

afirmă  cunoscutul profesor-antrenor la Școala Sportivă Măgdăcești,Vasile Dabija (în fotografie), Secretar General al Asociației Raionale de Fotbal Criuleni, solicitat să facă o analiză a Campionatului de Fotbal din sezonul 2017 și să se expună despre perspectiva de dezvoltare a fotbalului rural.

Dabija–     În principiu meciurile de fotbal din localitățile raionale au fost organizate de Asociația de Fotbal Criuleni, conform regulilor  și a Regulamentului de joc a fotbalului, aprobat de ARF Criuleni. Unele echipe uneori nu s-au conformat cerințelor. Ca exemplu: comportarea neadecvată a unor echipe de fotbal înainte de meci, în timpul meciurilor și uneori după ce răsuna fluierul final al arbitrilor. Un comportament blamabil  în acest sezon au avut echipele de fotbal «Tiras», Criuleni, «Nistru», Boșcana, care așa si nu au jucat toate meciurile conform clasamentului. Un alt caz, despre care a scris ziarul «Est-Curier», s-a întâmplat la Bălăbănești, unde echipa locală «Atletic» nu a ieșit pe teren la timpul începerii meciului cu formația «Tiras», Criuleni, care aștepta la centrul terenului… La drept vorbind acolo unde nu este disciplină în echipe, acolo nu e fotbal.

–       Au fost și probleme de ordin organizatoric, inclusiv  achitarea cu întârziere a cotelor de participare de către echipe, bani din care ARF Criuleni  achită cheltuielile de arbitraj a meciurilor din Campionatul raional de fotbal. Cu toate acestea arbitrii FMF Mihai Dreglea, Vadim Roșca, Vasile Dreglea, Mihai Perciuleac, Viorel Țurcan, Petru Stoianov, Iurie Untilă ș.a ne-au ajutat mult. Au fost obectivi în arbitraj și au contribuit la desfășurarea meciurilor din campionatul raional și a meciurilor Cupei ARF Criuleni.De altfel, toate echipele, conform Regulamentului, trebuiau să delege câte două persoane la cursuri speciale de pregătire a arbitrilor locali. Cu părere de rău, majoritatea echipelor  așa și nu găsit reprezentanți pentru a arbitra meciurile raionale. Și încă ceva – echipamentul sportiv al echipelor nu corespunde Regulamentului de joc.

–   Paralel cu competițiile Campionatului Raionului Criuleni la Fotbal s-au disputat și meciurile Cupei ARF Criuleni și Supercupei. Care sunt rezultatele?

–       În Campionatul raional de fotbal cel mai bine au evoluat fotbaliștii echipei FC Slobozia-Dușca, care au acumulat 33 de puncte, plasându-se pe primul loc. Locul doi a fost ocupat de formația «Olimpic», Pașcani, care a cucerit Cupa ARF Criuleni și Supercupa. Pe locul III s-a plasat echipa «Minerul», Mășcăuți cu 28 puncte acumulate. Puțin mai slab decât sezonul trecut a evoluat echipa FC Onițcani, care a ocupat locul IV cu 26 puncte. Necesită de atenționat că echipa din Onițcani nu are susținerea necesară din partea  primăriei, deși primarul de Onițcani, Leonid Vozian, e un fost fotbalist local. Pe locurile V, VI și VII în clasament s-au plasat echipele «Real Succes», Hârtopul Mare (22 puncte), «Tiras», Criuleni (19 puncte și 2 meciuri nedisputate) și echipa «Speranța», Cimișeni (14 puncte). Pe locul VIII a ajuns echipa din Bălăbănești «Atletic» (12 puncte)  și pe ultimul loc echipa «Nistru», Boșcana, campioana raională a sezonului din anul trecut, care în acest sezon a evoluat cu o echipă tânără de fotbaliști (10 puncte și un meci nedisputat). Echipa «Olimpic», Pașcani a cucerit Cupa ARF Criuleni și Supercupa. Cel mai bun portar al sezonului 2017 a fost numit Alexandru Ureche («Real Succes», Hârtopul Mare), cel mai bun fundaș – Mihai Platon («Minerul», Mășcăuți), cel mai bun mijlocaș – Mihail Ianenco («Tiras», Criuleni), cel mai bun atacant – Andrei Recean (FC Onițcani), cel mai bun golgheter – Ianoș Raiu cu 16 goluri (FC Slobozia Dușca). Cel mai bun jucător al sezonului 2017 a fost declarat Grigore Cojocari («Olimpic», Pașcani), cel mai bun reprezentant al echipei – Vitalie Stahi (FC Slobozia Dușca), cel mai bun arbitru – Vadim Roșca (FMF), cel mai bun asistent al arbitrului – Vasile Dreglea (FMF).

–   Nu e secret că terenurile de fotbal din mai multe localități din raion necesită îngrijirea cuvenită…

–       Da,  în satele Cimișeni, Bălăbănești și altele terenurile de fotbal sunt prost amenajate, sunt folosite ca pășuni pentru vitele cornute. Nu e normal așa ceva. Totodată merită menţiune că în localitățile Slobozia Dușca, Criuleni, Mașcăuți, Onițcani, Pașcani terenurile sunt cosite înainte de a începe meciurile și marcate. În localitatea Boșcana terenul de fotbal, pe care cândva pășteau vitele, a fost îngrădit. Autoritățile  locale ar fi bine să planifice surse pentru crearea condițiilor mai decente pentru sportivi și spectatori, mă refer la construcția vestiarelor pentru fotbaliști și arbitri, WC-lor, băncilor pentru spectatori.

–   Ce ar mai trebui de făcut pentru ca fotbalul în localitățile raionului Criuleni să se dezvolte și să fie promovat la nivelul cuvenit?

–       În primul rând atenția cuvenită fotbalului trebue să fie acordată de administrațiile locale, susținute de Consiliul Raional Criuleni; să ajute tinerii care iubesc fotbalul la procurarea echipamentului sportiv, mingilor de fotbal, plaselor pentru porțile de fotbal, etc.. Ar fi foarte bine ca cu o zi-două înainte de meci în sate să fie plasate afișe, care să informeze localnicii când, unde și la ce oră se va disputa meciul.

–   Tradițional, iarna ARF Criuleni organizează turnee de mini-fotbal. Sunt  planificate  și pentru această iarnă?

–       Desigur. În februarie-martie 2018 la Slobozia Dușca Asociația de Fotbal Criuleni va organiza turnee de mini-fotbal între echipe de seniori și echipe de veterani, cu decorarea celor mai bune echipe cu Diplome și Cupe. Așa că solicităm cererile echipelor, care doresc să demonstreze un fotbal spectaculos.

A dialogat, Valeriu TURTA

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button