CriuleniEst-CurierSocial

Bugetul pentru 2018, adoptat cu 26 voturi și o abținere

Pe data de 24 noiembrie, 2017, 27 din  cei 33 consilierii ai raionului Criuleni s-au întrunit într-o ședință ordinară. Aleșii raionali au examinat și au aprobat decizii referitoare la 36 de subiecte incluse în ordinea de zi de bază și încă două subiecte adăugate în ziua ședinței.

Președinte al ședinței a fost aleasă Virginia Bîzgu, consilieră din partea PL, care a început ședința prin a cere respectarea unui minut de reculegere în memoria celor trei măgdăceșteni decedați într-un accident de muncă în mina din Pașcani.

IMG_8545
Virginia Bîzgu, preşedintă a şedinţei, şi Diana Rusu (dreapta), secretar al Consiliului Raional.

După ce a fost votată ordinea de zi cu adăugări, vice-președintele Vitalie Verebceanu, care este și responsabil de activitatea domeniului agricol, a cerut câteva minute de atenție, pentru a înmâna diplomele din partea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului câtorva conducători de întreprinderi agricole și din industria prelucrătoare, după cum a spus funcționarul, ”pentru cei mai ,cei mai, cei mai străduitori”. Aceștia au fost  Oleg Cârlig, conducătoril ”Agro-Elios” din satul Dubăsarii Vechi; Petru Cazacu, conducător SRL ”Bioproduct”, Bălăbănești; Vitalie Caimacan, conducător SRL ”Vel-Fruct”, Coșernița; Vera Guzun, conducătoare GȚ ”Moara lui Guzun”, s. Măgdăcești; Alexandru Carțîn, SRL ”Alvensagro”, s. Mășcăuți.

IMG_8539
Vera Guzun (prim-plan dreapta), fondatoarea GŢ “Moara lui Guzun”, deţinătoarea diplomei MADRşiM, felicitată de Vitalie Verebceanu, vice-preşedinte.

A urmat citirea de către președintele raionului a notei informative aferente aprobării bugetului raional pentru anul 2018 în prima lectură. Atât în prima, cât și în a doua lectură, pentru anul 2018, bugetul s-a aprobat  la venituri şi la cheltuieli în sumă de 152 mln 285,1 mii lei. Din ele, venituri proprii – 11 mln 449,6 mii lei, mai puțin cu 239,9 mii lei faţă de anul 2017. Transferurile de la bugetul de stat vor fi în sumă totală de 130 mln 003,9 mii lei, ce constituie 87,2 la sută din totalul resurselor generale ale bugetului raional. Comparativ cu anul 2017, suma transferurilor se va majora cu 8 mln 917,8 mii lei, sau cu 7,4 la sută.

IMG_8542
Preşedintele raionului, Veaceslav Burlac, prezintă proiectul bugetului pe 2018.

La discutarea bugetului în lectura a doua, unii consilieri au avut întrebări suplimentare. Consilierul PSRM, Nicolae Grati, a întrebat, dacă poate deveni vreo dată realitate stația de epurare a apelor reziduale, începută a fi construită la Onițcani, pentru care ani la rând se alocă surse financiare. O explicație a dat președintele raionului,V. Burlac,  care a spus că împreună cu deputatul Oleg Ogor, citat: ”găsim soluțiile pentru a duce la bun sfârșit acele milioane îngropate în proiectul acesta. Avem mai multe soluții, vedem până la urmă, în colaborare cu “Apă-Canal Chisinău” ca acel proiect să-l extindem până la Vadul lui Vodă”.

IMG_8548
Consiliul raional, 24 noiembrie.

Consilierul Vladimir Nica a întrebat, dacă va rămâne doar vorbă, sau lucrările vor fi efectuate de facto. ”Proiectul a început încă cu președintele Sîrbu, și toți președinții, care vin la putere, toți promit că vor face, dar nu fac nimic. Ne mai închide o dată Dubăsari canalizarea, și o să mirosim toată chestia asta, cum au mai fost mai multe cazuri”, a adăugat Nica. Vera Anii, șefa Direcției finanțe, a completat, că lucrări n-au mai rămas multe de efectuat. Dânsa a spus, că suma respectivă de 5 mln 790,4 mii lei, pentru construcţia staţiei de epurare a apelor reziduale din s.Oniţcani și 100,2 mii lei pentru servicii de pază şi păstrare a utilajului pentru staţie a fost inclusă în buget pentru a putea fi folosită în cazul în care va urma o colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale, în calitate de contribuție.

 

IMG_8552
Vera Anii (centru), şefa Direcţiei Finanţe, răspunde la întrebările consilierilor.

Referitor la taxa pentru extragerea mineralelor, care n-a fost colectată la buget în acest an în volumul preconizat, Nicolae Grati a adresat Verei Anii întrebarea, dacă este autorizată activitatea minei în care s-a produs accdentul respectivă. A intervenit însă președintele, care a spus că la momentul dat toate activitățile ce țin de extragerea mineralelor sunt în subordinea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării regionale și mediului. APL de nivelul I și II nu au nici o pârghie de influență asupra acestui domeniu. Cu referire la acest subiect, consilierii au aprobat, la rectificarea bugetului, acordarea sumei de 30 mii lei celor trei familii care au avut de suferit de pe urma tragediei – câte 10 mii lei fiecăreia.

IMG_8550

Tot Nicolae Grati s-a revoltat, că 150 mii lei pentru amestecuri uscate, repartizate mame-lor ce nu pot alăpta natural nou-născuții, ar fi mică. Dna Anii a spus, că suma a fost stabilită luându-se în considerare dinamica alocărilor suplimentare pentru aceste necesități din ultimii trei ani, și că dacă va mai fi nevoie, va putea fi suplimentată oricând. Președintele raionului i-a replicat, consilierului  N. Grati, că suma este suficientă, or, când se nășteau anual în raion 3000 de copii era suficientă, și acum când se nasc anual 900 de copii, cu atât mai mult e suficientă. Consiliera Lidia Brânză l-a completat pe V. Burlac, confirmându-I spusele, că amestecurile adaptate le primesc numai copiii ai căror mame nu alăptează. Întrucât în țară se promovează alăptarea naturală, de ajutor au nevoie unele femei din familii vulnerabile, cu mulți copii, și că nimănui nu I s-a refuzat dar… n-are cine naște…

Consilierul Ionel Pușcaș a solicitat explicații, de ce sunt atât de puține surse preconizate în buget pentru investiții capitale, și a primit răspunsul că în buget se regăsesc  sumele stabilite în calitate de contribuții la unele proiecte capitale planificate pentru 2018.

IMG_8544

Comisiile de specialitate au avizat pozitiv proiectul bugetului raionului pentru 2018, așa că acesta a fost adoptat cu votul a 26 de consilieri și o abținere.

S. Cernov

Fotografii de autoare.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button