Cinci băieţi şi trei fete, originari din satele Mărcăuţi, Pârâta, Doroţcaia, și-au găsit alinarea şi sprijinul necesar în “Casa comunitară pentru copii in situație de risc” , inaugurată recent in satul Dorotcaia, rnul Dubăsari.
Trei pedagogi sociali – Raisa Sercel, Marina Dimintean și Angela Vancea, precum şi șefa Serviciului respectiv Elena Berzan au misiunea să-i ajute pe aceşti copii să-şi dezvolte aptitudinile, abilitățile și deprinderile pentru a putea la majorat să-şi organizeze viaţa independent.
Pentru asigurarea activităţii “Casei Speranţei”de la Doroţcaia Consiliul raional Dubăsari a acceptat semnarea Acordului de parteneriat între Consiliul raional Dubăsari şi Asociaţia Obştească ”Concordia. Proiecte Sociale”, al cărei preşedinte este Hans Peter Haselsteiner. Pentru asigurarea activităţii Serviciului ”Casă Comunitară pentru copii în situaţie de risc” consilierii raionali au acceptat pe lângă implicarea logistic-informațională și obligațiunea de a achita salariile persona-lului Casei Comunitare pentru copii în situaţie de risc (directorul Casei, pedagogi sociali şi bucătarul), în conformitate cu standardele minime de calitate ale Serviciului şi prevederile legislaţiei în vigoare din domeniul muncii şi salarizării, în baza contractului individual de muncă sau, după caz, a contractului de prestări servicii (asistentul medical şi alt personal specializat din comunitate).
La rândul lor partenerii austrieci își declară disponibilitatea de a acorda spaţiu locativ pentru beneficiarii Serviciului, de a-l dota cu mobilier, tehnică de uz casnic, precum şi echipament informaţional, vor suporta cheltuielile pentru achitarea comunalelor, reparaţii curente-capitale, etc.
Preşedintele raionului Dubăsari Grigore Policinschi mulţumind Asociației Obștești “Concordia” pentru implicarea în susţinerea copiilor defavorizaţi remarca: ”Crearea acestui serviciu nu este un prilej de bucurie pentru noi, dar este o necesitate stringentă a zilei de azi. Vom depune efort pentru ameliorarea stării de lucruri și invit potențiali parteneri, oameni de buna credința pentru susținerea si imbunata-tirea condițiilor de trai a copiilor amplasați în acest centru și îndemn toţi concetăţenii să aibă grijă și atenție mai mare față de copii, tineri, oameni în etate ce sunt afectați de situația social- economică precară in care au ajuns mai multe familii , mai ales în perioada de toamna-iarna.”
Pentru a garanta eficiența acestor servicii la fiecare șase luni vor fi desfășurate şedinţe de coordonare, cu participarea părţilor implicate în crearea şi funcţionarea serviciilor, în scopul monitorizării rezultatelor obţinute, obstacolele întâlnite şi oportunităţilor de îmbunătăţire a parteneriatului. Acordul este valabil până la 31 decembrie 2019 și poate fi prelungit.
M. Doruș