Al patrulea an locuitorii satului Molovata Nouă, raionul Dubăsari, scot la sorit zestrea neamului. În acest an au venit să le completeze tezaurul național și megieșii lor din Roghi și Corjova, Dubăsari.
Meșterii populari din sat, dar și oaspeți de la Chișinău, Oxentea, Molovata, Cocieri au organizat un veritabil târg artizanal unde doritorii puteau achiziționa de la linguri, avioane, săbii până la fotolii sculptate în lemn, lumânări parfumate, coșuri, vaze împletite în fibre vegetale, flori din mărgeluțe, diferite broderii, croșetări, poloboace. Noutatea târgului au fost iile confecționate cu mult drag, inclusiv și de fetele din sat, care au avut ocazia să descopere anul acesta îndeletnicirea ce aduce bucurie corpului și sufletului. În plină toamnă nu puteau lipsi nici producătorii agricoli, care au venit cu un vast sortiment de legume, fructe, puieți ca să umple grădinile și beciurile sătenilor. Lumea venea să facă cumpărături, să asculte muzică, să vadă ce au mai inventat meșterii și să savureze din dibăcia gospodinelor.
Expoziția produselor culi-nare a fost un mare examen pentru gurmanzi. Pâine rumenă, plăcinte cu diferite umpluturi, torte, copturi apetisante, peltea – făceau cu ochiul de la fiecare masă. Amatorii de bucate mai consistente își puteau alege răcituri, sarmale, plachie, mici, zeamă de pește, astfel că motiv să plece cineva acasă din scuarul Casei de cultură, invocând foamea, nu era. În acea zi a fost și o tentativă de a identifica cei mai iscusiți vinificatori din sat. Membrii juriului care urma să facă clasamentul celor 17 mostre prezentate de vin, au ajuns în mare dificultate, astfel că au uitat că pot face aprecierea pe categorii, căci era vin alb, roze, roșu și au generalizat totul cu ”Vin de casă”. Astfel cel mai bun vin l-a prezentat, conform părerii experților, dna Olga Ivanov, urmată de Petru Oprea și Nicolai Carpov. Elisaveta Curcubet a fost declarată cea mai inventivă gospodină, pentru savoarea celor 15 feluri de copturi preparate pentru festival. N-au rămas în umbră și brutăresele de la „Agrotiras”, care au demonstrat și în acest an că pot face minuni din roada gliei. Practic, toate instituțiile din sat s-au implicat în realizarea festivalului.
Oleg Gazea, primarul satului, a trecut în revistă și reușitele anului 2017, amintind de reparația drumului de acces spre gimnaziu, a trotuarelor pe traseul central, reparațiile ce se fac la principalele edificii, iar copiii valorificau între timp cele mai importante investiții, după părerea lor, din acest an – cei patru roboței ce au constituit baza clubului local de robotică și terenul de agrement cu scrânciobe, utilaje pentru cultura fizică în aer liber. Unii adolescenți, după ce au făcut inspecția tuturor exponatelor de la festival, s-au retras pe băncile de lângă Casa de cultură, unde este Wi-Fi pentru a-și împărtăși impresiile pe rețelele de socializare.
Valentina Verlan, Raisa Andreev, Alexandra Beşleaga – trei doamne care mențin focul culturii și tradițiilor în vatra satului, molipsind cu entuziasmul lor și consătenii, în acea duminică păreau că zboară de la protagoniști, la oaspeți și spectatori. Recunoscătoare pentru suportul venit de la Consiliul raional, colaborarea cu APL, doamnele au rămas în plasa modestiei, uitând că forța motrice a festivităților sunt chiar ele. Acest fapt, însă, îl apreciază sătenii, care sunt receptivi la apel. Ion Axentiev, bunăoară, a venit, ori de câte ori era solicitat și cu dansul în scenă, și cu meșteșugul, și cu vorba bună pentru tânăra generație, căci la cei aproape 80 ani știe că continuitatea vieții unui om sunt amintirile lăsate semenilor sub forma unui sfat, unui izvod, unui cântec sau dans, unui model de gospodărire. Festivalul „Zestrea neamului – tradiții și obiceuri de la Nistru”, a fost asemeni unei desăgi de amintiri, fapt remarcat și de oficialii de rang raional, care au susținut aceasta inițiativă a molovețenilor de la prima ediție. Apropo, în acea zi la Molovata Nouă au fost oaspeți și interpreții Carolina Prepeliță și Laurențiu Popescu.
Înconjurat din ambele părți de forțele de menținere a păcii, prin acest festival local locuitorii s. Molovata Nouă demonstrează că puterea unui popor se ascunde în rădăcini care îi sunt reazem și alinare, orice vijelie s-ar abate asupra lui.
E. Chiriac
În imagini de Gh. Motricală: secvențe de la festivitate