La Cruglic speranţa că toţi preşcolarii din sat vor avea un loc la grădiniţă se poate transforma în realitate. Tamara Verdeş, directoarea grădiniţei din localitate spune, că viaţa instituţiei a devenit mai animată. Trecerea întrun nou local, deschiderea bucătăriei, au favorizat accesul la instruire preşcolară a încă 28 copii din cei 53 născuţi în 2014.
Majoritatea din cei 107 pici înscrişi în listele instituţiei vin cu regularitate la grădiniţă, căci îmbolnăvirile cauzate de răcirea timpului încă nu i-au afectat. Referindu-se la starea fizică a noii generaţii, Tamara Verdeş zice că morbiditatea printre novici se face simţită în prima lună de frecventare a grădiniţei, iar apoi aceştia se adaptează în colectiv. Sunt vulnerabili mai ales copiii cocoliţi acasă, care, datorită hranei sintetizate, au imunitatea scăzută. Grădiniţă le oferă un meniu mai sănătos, din produse naturale. De patru ani instituţia are furnizori responsabili care asigură produse de calitate, inclusiv peşte, lactate, afirmă directoarea. Bucătăresele gătesc conform unui meniu elaborat minuţios, luând în consideraţie şi preferinţele copiilor. Se conduc şi de meniul standard elaborat de ministerul educaţiei, dar după părerea lor, cei care vin cu unele recomandări culinare ori nu au copii, ori nici nu lucrează în domeniu, căci dau impresia că sunt detaşaţi de la realitate sau consumă doar bucate făcute în culinării. Bunăoară, găluşte din griş, lapte şi varză în acelaşi timp puţini maturi s-ar încumeta să consume, mite un copil. Oricum bucătăria tradiţională e mai solicitată, iar bugetul instituţiei poate deja face faţă exigenţelor. Costul zilnic al alimentaţiei variind între 20-25 lei.
Administraţia publică locală promite că de la 1 septembrie 2018 va fi deschisă încă o grupă la grădiniţă şi numărul copiilor neinstituţionalizaţi se va diminua semnificativ. Astfel şi perspectiva localităţii de a prospera în timp va fi în ascensiune.
E. Chiriac