CriuleniEst-CurierSocial

Colaborare moldo-germană pentru centrul social parohial

Proiectul centrului social, dezvoltat de către Biserica ortodoxă „Minunea Arhanghelului Mihail” şi parohul Vasile Pistrui din Criuleni a căpătat, neaşteptat, o şansă de impulsionare, odată cu venirea la Criuleni a următorului voluntar din organizaţia germană „Senior Experten Service”, Norbert Stoldt.

Întâlnirea celor doi s-a întâmplat la sugestia unor criuleneni, iar dl Stoldt, care este specialist în activităţi sociale şi colectare de fonduri, s-a oferit să ajute să noteze ideea proiectului pe hârtie şi să caute donatori din ţările europene pentru proiectul plăsmuit de preot.

Funcţiile centrului social de pe lângă biserică, ne informează parohul Vasile Pistrui, ar fi o cantină socială, o sală de calculatoare, cercuri de artizanat şi cercuri de reabilitare educaţională, morală şi spirituală. Autorii proiectului pesupun că beneficiari ai centrului social ar putea fi persoane în vârstă, care adesea tăriesc singuri, copii şi tineri, în special, cei din familii cu probleme sociale sau vulnerabile, persoanele cu dizabilităţi, familiile nevoiaşe, dar şi persoanele vârstnice cu probleme de sănătate, cărora să li se livreze un prânz cald la domiciliu.

img_3820
Vasile Pistrui, preot (stânga) şi Norbert Stoldt (dreapta), partener şi expert din Germania, SES.

Dat fiind faptul, că în Criuleni există centre şi instituţii, care prestează deja servicii sociale unei părţi din locuitori (sală de calculatoare la Centrul UNIT, pentru tineri, şi la Biblioteca Publică – pentru toate categoriile de populaţie), a existat chiar şi serviciul de livrare a prânzurilor calde la domiciliul persoanelor din primăria Criuleni, este un centru social de zi pentru copii şi unul pentru cei vârstnic, l-am întrebat pe parohul Vasile Pistrui, dacă nu e mai bine să colaboreze cu serviciile deja existente, decât să mai contruiască un centru social. Iată ce a răspuns Vasile Pistrui: „Chiar zilele trecut am fost la Centrul „Speranţa”. Angajatele au spus că acel centru este frecventat de copii până la o anumită vârstă. Nu toţi copiii, care ar avea nevoie de ajutorul centrului nostru social pot frecventa centrul ”Speranţa”. Cu directoarea Centrului „Alexandra Grajdian” la fel am discutat. Dna Tatiana ne-a spus că un timp oarecare pe bătrânii din orăşel i-au putut alimenta, acum nu au posibilitate financiară să presteze acest serviciu, şi nici voluntari, care să îndeplinească munca respectivă. Eu cred că din donaţiile de la biserică şi din serviciile pe care le prestăm vom putea întreţine un asemenea centru social. Actualmente parohia ne ajută să întreţinem cheltuielile bisericii şi să mai şi facem unele donaţii umanitare. Se adună multă pâine, pe care acum o împărţim celor nevoiaşi, dar sunt agenţi economici, care şi-au exprimat intenţia să ne livreze legume pentru cantina socială. Am văzut asemenea centru la Costeşti, Ialoveni, şi m-am inspirat de acolo, unde este un centru care are cca 170 de beneficiari. Vom merge cu dl Norbert încolo, să vadă şi dumnealui, ce vrem noi să facem la Criuleni”, – a spus parohul. „Am realizat până acum biserica, să avem unde ne ruga, dar biserica numaidecât trebuie să aibă şi activitate socială, altfel parcă nu suntem împliniţi”, a adăugat părintele Vasile.

Norbert Stoldt  a spus despre sine că a fost responsabil în Crucea Roşie Germania de contacte internaţionale şi este expert în activitate social-umanitară şi colectare de fonduri, şi că ar putea să-l ajute pe preotul de la Criuleni prin a căuta oameni sau organizaţii neguvernamentale din Europa, care ar dori să contribuie financiar la construcţia şi dotarea centrului social, pe care şi l-a planificat. Dânsul speră că va putea aplica proiectul la vreo ambasadă, care anunţă programe de granturi mici, pe când un donator mare ar fi mai problematic de găsit.

Cei doi parteneri şi-au întitulat proiectul „Împreună –unul pentru celălalt”, implicând şi o organizaţie neguvernamentală, prin care fondurile, odată găsite, ar putea ajunge în Criuleni. Până acum, la viitorul centru social s-au executat lucrări în valoare de 620 mii lei. Banii au fost adunaţi de criuleneni şi agenţi economici, care au dorit să contribuie. Costurile totale se cifrează la cca 4 mln lei, de aceea orice donaţie, cât de mică ar fi, este valoroasă, menţionează autorii proiectului, și poate fi transmisă direct preotului Vasile.

img_2015
Viitorul centru social din curtea bisericii din Criuleni

Menţionăm, că organizaţia germană „Senior Experted Service”, cu sediul la Bonn, trimite practic în fiecare an voluntari din Germania, persoane aflate la odihna binemeritată, care împărtăşesc din cunoştinţele lor cu localnici. Amintim că „Est-Curier” a scris despre un constructor german, care a venit să facă lecţii practice cu tinerii care studiază meserii la Şcoala profesională din Criuleni, ba chiar a procurat din sursele proprii materiale pentru renovarea unui bloc sanitar într-un cămin al instituţiei. Exact un an în urmă, un alt voluntar al orgnizaţiei a instruit tineri antreprenori în tehnici de dezvoltare a turismului rural. După ce a mers ca şi voluntar în Ungaria, Ucraina, Slovenia, România, Norbert Stoldt a venit cu misiunea de a ajuta la colectare de fonduri în Criuleni. Întrebat, ce a remarcat mai întâi de toate în oraşul nostru, dânsul a spus că a rămas impresionat de ospitalitatea şi bunăvoinţa localnicilor şi … de starea proastă a drumurilor.

 S. Cernov

În imagine: parohul Vasile Pistrui şi expertul Norbert Stoldt

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button