
În contextul migrației regionale tot mai accentuate și al angajamentului Republicii Moldova de armonizare a legislației cu standardele Uniunii Europene, cetățenia nu mai poate fi tratată ca o simplă formalitate. Este un drept care presupune și obligații clare față de statul și societatea în care alegi să te integrezi.
Proiectul de lege exclude posibilitatea depunerii cererilor prin intermediari sau prin procură.
Măsura vizează eliminarea schemelor corupte în care „intermediarii” rezolvau problema contra cost.
Conform noilor reglementări, persoanele care aplică pentru cetățenia Republicii Moldova pot depune cererea personal la subdiviziunile Agenției Servicii Publice sau la misiunile diplomatice și oficiile consulare, în funcție de domiciliu sau locul aflării acestora.
În cazul copiilor și a altor persoane asupra cărora este instituită măsura de ocrotire judiciară sub forma tutelei, cererea se va depune de către reprezentantul legal al acestora. O astfel de practică este întâlnită în mai multe țări din spațiul european, precum România, Belgia, Polonia, Suedia, Austria, Cipru, Croația, etc.
Noile prevederi întăresc controlul și responsabilizează solicitanții de cetățenie. Orice persoană care dorește să devină cetățean al Republicii Moldova – indiferent de temei – va trebui să demonstreze cunoașterea limbii române și a Constituției Republicii Moldova. Verificările vor fi riguroase și efective, nu doar formale.
Modificările propuse introduc mecanisme mai stricte de verificare a identității și a temeiurilor solicitanților :
- verificarea riguroasă a identității solicitantului;
- verificarea autenticității actelor prezentate;
- analiza istoricului de călătorii și a capacității financiare;
- evaluarea capacităților financiare;
- lipsa antecedentelor penale.
ASP atrage atenția că doar în ultimii trei ani au fost identificate peste o sută de cazuri care prezentau suspiciuni privind prezentarea actelor falsificate sau a datelor nereale pentru obținerea cetățeniei, fapt care a impulsionat reforma și a determinat autoritățile să intervină ferm.
Noua lege transmite un mesaj clar: Republica Moldova își prețuiește cetățenia și va acorda acest statut doar celor care respectă valorile, legea și identitatea statului.