Est-CurierInternațional

Rusia, condamnată la CEDO și pentru ororile din 2014

Decizia a fost luată de Marea Cameră a CEDO,cu sediul la Strasbourg, compusă din 17 judecători

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat miercuri,9 iulie 2025, Rusia pentru multiple încălcări ale drepturilor omului care au avut loc în urma operațiunilor desfășurate din 2014 în regiunea Donbas din Ucraina și a războiului declanșat în februarie 2022, și pentru doborârea zborului MH17 în iulie 2014, relatează AFP, citată de Agerpres.

La finalul unei deliberări citite timp de peste 40 de minute de președintele CEDO, judecătorul francez Mattias Guyomar, Rusia a fost declarată vinovată de execuții de „civili și militari ucraineni în afara luptelor”, „acte de tortură”, „mutări nejustificate de civili” sau „distrugeri, jafuri și exproprieri”.

„Statul pârât trebuie fără întârziere să elibereze sau să returneze în siguranță toate persoanele care, pe teritoriul ucrainean ocupat de forțele ruse sau aflate sub control rus, au fost private de libertate (…) și care sunt în continuare reținute de autoritățile ruse”, indică CEDO.

CEDO afirmă de asemenea că Rusia „trebuie să coopereze fără întârziere pentru stabilirea unui mecanism internațional și independent destinat să asigure, cât mai repede posibil și ținând cont de interesul superior al copiilor, identificarea tuturor copiilor transferați din Ucraina către Rusia sau spre teritoriul controlat de Rusia”.

Instanța a inclus în aceeași decizie trei plângeri depuse de Ucraina împotriva Rusiei după operațiunile desfășurate în 2014 în Donbas și războiul declanșat în februarie 2022, și o altă plângere din partea Olandei pentru distrugerea zborului MH17, care a plecat din Amsterdam spre Malaezia pe 17 iulie 2014, doborât de o rachetă în regiunea Donețk, în Donbas, și care a provocat 298 de victime.

Rusia nu mai este parte din Convenția Europeană a Drepturilor Omului din 16 septembrie 2022 ca urmare a agresiunii împotriva Ucrainei începute cu câteva luni mai devreme. Rămâne, însă, responsabilă pentru încălcările drepturilor fundamentale comise înainte de această dată.

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button