Est-CurierSocial

Aproape 20 mln de lei au direcționat cetățenii către societatea civilă și cultele religioase prin mecanismul 2%

Serviciul Fiscal de Stat a publicat lista asociațiilor obștești și cultelor religioase din Republica Moldova, pentru care cetățenii care au depus decalarții de venit până la finele lunii aprilie 2025 au direcționat 2% din impozitul pe venit plătit deja către stat în anul 2024.

Suma totală validată redirecționată în acest an către alte entități, decât statul, este de 19 mln 922 mii 257 lei 33 de bani. Suma desemnărilor pentru o asociație sau cult variază de la câteva sute de lei la peste o jumătate de milion de lei. În lista organizațiilor beneficiare, cărora SFS le-a validat sumele redirecționate, se află 1050 de entități juridice.

În lista celor cărora cetățenii au decis să le încredințeze gestionarea a 2% din impozitul lor pe venit, se regăsesc și asociații obștești și culte religioase care își desfășoară activitatea pe teritoriul raioanelor Criuleni și Dubăsari. Cetățenii au avut încredere în cultele religioase aferente bisericilor din Mașcăuți (8540 lei), Dubăsarii Vechi (3389 lei), Ratuș (9054 de lei); Cruglic (30150 de lei); Drăsliceni (5584 lei); or. Criuleni (54 918 lei); Boșcana (4873 lei); Măgdăcești (2293 lei);

Printre asociații obștești, se numără AO Iedera Dubăsarii Vechi (24 150 lei); AO “Fiecare Contribuie pentru Schimbare” (114,563 lei); Centrul de Justiţie Socială “ECHITATE” (2,792 lei); Asociația Obștească de Fotbal r-nul Dubăsari (3,663 lei); AO Clubul Sportiv de Fotbal din Măgdăcești (9,003 lei); AO „ACŢIONĂM PENTRU DEZVOLTARE din Hârtopul Mare (23,068 lei); AO “IZBIŞTE – SAT NATAL” (6,337 lei), etc.

Potrivit legii care reglementează mecanismul de desemnare 2%, organizațiile beneficiare de desemnări au dreptul să le folosească în următoarele scopuri:

  1. pentru susținerea activităților de utilitate publică a organizațiilor necomerciale, sau a activităților sociale,  morale, culturale sau de caritate ale entităților religioase;
  2. pentru acoperirea cheltuielilor administrative ale beneficiarilor în mărime de:
  • 50% dacă suma obținută este de până la 50 000 lei inclusiv,
  • 40% dacă suma obținută este mai mare 50 000 și nu depășește 100 000 lei;
  • 30% dacă suma obținută este mai mare de 100 000 și nu depășește 500 000 lei;
  • 25% dacă suma obținută este mai mare de 500 000 lei, însă nu mai mult de 250 000 lei.

    Controlul respectării regulamentului desemnării procentuale revine Inspecției Financiare a Ministerului Finanțelor. 
Într-un mesaj de mulțumire, AO „Fiecare Contribuie pentru Schimbare” din or. Criuleni, se adresează contribuabiulilor care au desemnat în total peste 11 mii de lei și le amintește că din banii primiți anul trecut prin acest mecanism, o parte au fost investiți în terenul de dezvoltare în aer liber al Centrului de Intervenție Timpurie „Lăstărel”, un spațiu aflat ăn amenajare chiar în aceste zile, care le va oferi copiilor șansa de a crește armonios, iar părinților, oportunitatea de a înțelege mai bine cum își pot sprijini copilul. În perioada următoare, desemnările susținătorilor asociației vor merge spre susține procesului de eficientizare energetică a clădirii Centrului pentru persoane vârstnice și cu dizabilități „Alexandra Grajdian”.  „Și avem atât de multe idei bune! Pentru oameni buni! Și pentru o lume mai dreaptă. Vă mulțumim fiecăruia!”, au transmis membrii asociației. 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button