Promisiunea, oferirea sau acceptarea de mită electorală, cu scopul influențării rezultatelor alegerilor, împiedicării votului liber și afectării corectitudinii procesului electoral.
Corupția activă se pedepsește conform Codului Penal
La o discuției publică, organizată recent în r. Dubăsari de către Asociația „PromoLEX”, în cadrul campaniei „Votează liber și raportează corupția electorală”, dl Valentin Chirilov, șef direcție, IP Dubăsari, spunea că „,votul este cea mai importantă formă de participare politică pe care o au la dispoziție cetățenii și un drept care trebuie utilizat pe deplin”. În cazul când cineva încearcă să influențeze decizia alegătorului, prin oferire de bunuri sau promisiuni, decizia alegătorului, ne confruntăm cu „corupția electorală activă”, care se penalizează conform CODULUI PENAL al Republicii Moldova. În acest an pedepsele penale au fost înăsprite pentru a descuraja faptele infracționale de corupție electorală și de finanțare ilegală a partidelor.
Respectiv, oferirea de bani, bunuri, servicii ori alte foloase în scopul determinării alegătorului sau susținătorului să își exercite sau să nu își exercite drepturile electorale în cadrul alegerilor se va pedepsi cu închisoare de la 2 la 6 ani, cu amendă de la 37 500 de lei până la 57 500 de lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de până la cinci ani.
În cazul persoanelor juridice, amenda va ajunge până la 400 000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.
În cazul în care acțiunile sunt săvârșite în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale; de către o persoană care știe că banii, bunurile, serviciile sau alte foloase promise, oferite sau date provin de la un grup criminal organizat sau o organizație criminală, de la un stat străin, o organizație străină, o entitate anticonstituțională sau reprezentanții acestora, pedepsele sunt mai dure:
– închisoare de la 7 la 15 ani, cu amendă în mărime de până la 117 500 de lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la 5 la 10 ani. În cazul persoanelor juridice, amenda va ajunge până la un milion de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitatea sau cu lichidarea ei.
De investigarea acestor cazuri se ocupa CNA. Sancțiunile au fost înăsprite pentru a încuraja alegătorul să-și exprime voința neinfluențat de nimeni.
Fiecare vot trebuie să fie liber – fără bani, presiuni sau promisiuni pentru că prin corupție electorală este subminată democrația și se atentează la dreptul de a vota liber.
În raionul Dubăsari peste 70 de persoane au căzut anterior în plasa promisiunilor și banilor transferați prin intermediul unei rețele rău famate.
Banii primiți sunt cu mult mai puțini decât pedeapsa pentru acceptarea lor, care se califică drept „corupere electorală pasivă” și este prevăzută în Codul Contravențional.
Participând la alegeri, cetățeanul își exercită dreptul democratic de a lua parte la deciziile privind viitorul său, dar și al tuturor cetățenilor din această țară.
Prin vot, alegătorul le conferă parlamentelor alese legitimitatea de care au nevoie pentru a-și îndeplini sarcinile, astfel încât să fie protejați de Stat TOȚI. În societățile democratice, guvernele sunt rezultatul alegerilor libere.
În data de 28 septembrie 2025, în Republica Moldova se vor desfășura alegeri parlamentare. Respectă-ți dreptul de a alege și valorifică-l cu demnitate.
Coruperea ACTIVĂ (oferirea de mită) poate fi raportată la:
Centrul Național Anticorupție E-mail: secretariat@cna.md
Linia Națională Anticorupție, non-stop
Telefon: 0 800 55555
Acest produs a fost realizat în cadrul Campaniei „Votează liber și raportează corupția electorală!”, implementate de Asociația Promo-LEX. Materialul a fost realizat cu susținerea proiectului „Consolidarea rezilienței democratice în Moldova”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Norvegia, Canada, Suedia și Danemarca. Conținutul acestui material aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Promo-LEX, ONU, inclusiv a PNUD, a statelor membre ale ONU sau a donatorilor