Directorul și directorul adjunct al unui Centru de reabilitare a persoanelor vârstnice şi persoanelor cu dizabilităţi din or. Vadul lui Vodă, dar și un intermediar au fost reținuți de CNA și procurorii mun. Chișinău în urma a peste 50 de percheziții desfășurate pe întreg teritoriul țării. Persoanele sunt cercetate în mai multe dosare de corupere pasivă, trafic de influență și delapidarea averii străine cu folosirea situației de serviciu în procesul de achiziții publice, comunică Centrul Național Anticorupție.
Potrivit datelor preliminare, directorul și directorii adjuncți ai instituției, aflate în subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale și finanțate din bugetul de stat, ar fi implementat o schemă infracțională de pretindere sistematică a mijloacelor financiare ce nu li se cuvin cu sume cuprinse între 10 000 de lei și 40 000 lei – bani destinați fraudării licitațiilor publice pentru achiziționarea diferitor bunuri și servicii în beneficiul sanatoriului.
CNA comunică, că ofieții săi au mai documentat faptele comise de către conducerea sanatoriului, manifestate prin neîncasarea în contabilitatea instituției a mijloacelor financiare, percepute de la persoanele fizice pentru tratamentul de recuperare balneo-sanatorială – bani care ulterior erau repartizați și utilizați în scopuri private, inclusiv acțiunile factorilor de decizie care au condus la delapidarea patrimoniului instituției.
CNA precizează că urmărirea penală vizează și 12 agenți economici, cercetați în dosarele menționate. În prezent, trei persoane – directorul, directorul adjunct al sanatoriului și un intermediar – sunt reținute pentru 72 de ore și se află în custodia CNA, iar toate acțiunile procesual-penale au loc sub conducerea Procuraturii mun. Chișinău. Persoanele vizate se prezumă a fi nevinovate până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.
ACTUALIZARE. Echivalentul a peste 1,5 milioane de lei a fost ridicat în urma perchezițiilor de astăzi ale ofițerilor CNA în dosarele de corupție care vizează reprezentanții unei instituții balneo-sanatoriale și agenți economici. Mijloacele financiare, în diferită valută, au fost depistate la domiciliile persoanelor, iar circa 900 de mii de lei din suma totală au fost ridicate de la factorii de decizie ai sanatoriului. Proveniența banilor urmează a fi stabilită în cadrul anchetei (CNA.md)
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, întrebat de jurnaliști despre cele întâmplate la „Speranța”, instituția fiind în subordinea ministerului, a declaratcă nu tolerează corupția, iar dacă angajații sanatoriului au comis infracțiuni trebuie „să sufere consecințele care se cuvin”.
Întrebat dacă Ministerul Muncii și Protecției Sociale a avut vreodată „suspiciuni” în privința centrului de reabilitare vizat, acesta a spus: „Noi avem anumite proceduri prin care facem analize, inclusiv controale inopinate. Această instituție a fost supusă unor analize. Vrem să vedem ce au investigat colegii de la CNA și să vedem dacă modul în care noi evaluăm riscurile, în cazul dat de fraudă sau delapidarea banilor publici, trebuie să fie fortificate, să ne uităm mult mai atent, să mobilizăm mai multe resurse, inclusiv umane, ca să ne asigurăm că asemenea lucruri nu se mai întâmplă în viitor”, scrie News-Maker.md.