SănătateSocial

Serviciul 112 din Republica Moldova și Sistemul Național Unic pentru apelurile de urgență 112 din România dezvoltă colaborarea

O ședință comună dedicată consolidării colaborării instituționale și schimbului de experiență între Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112 din Republica Moldova și Sistemul național unic pentru apelurile de urgență 112 din România a avut loc recent.

 
 Evenimentul a marcat un pas important în inițierea unui parteneriat durabil între cele două instituții.

Domeniile prioritare de colaborare identificate includ:

  • Armonizarea legislației naționale cu normele Uniunii Europene privind serviciile de urgență;
  • Dezvoltarea continuă a programelor de formare profesională pentru consolidarea competențelor formatorilor;
  • Organizarea comună de sesiuni de instruire și schimburi de experiență în domenii-cheie precum tehnologia informației și comunicațiilor, securitatea cibernetică, managementul calității, operarea centrelor de preluare a apelurilor de urgență și suportul psihologic pentru operatori;
  • Derularea de campanii comune de informare și educare a publicului privind utilizarea corectă a numărului unic 112.

Șeful Unității 112 al Serviciului de Telecomunicații Speciale Româmia, Florin Fetic și-a exprimat deschiderea de a împărtăși expertiza și bunele practici acumulate în cadrul activităților desfășurate de Sistemul național unic pentru apelurile de urgență 112, oferind un sprijin concret în dezvoltarea parteneriatului bilateral.
În cadrul colaborării, formatorii Serviciului 112 din Republica Moldova vor beneficia de o sesiune specială de instruire și schimb de experiență, menită să contribuie la îmbunătățirea proceselor educaționale și la profesionalizarea continuă a personalului implicat.
Directorul interimar al Serviciului 112 din Republica Moldova, Anatolie Viniciuc a transmis următorul mesaj:
„Schimbul de experiență și consolidarea relațiilor de colaborare cu partenerii noștri din România reprezintă un pas esențial în dezvoltarea continuă a Serviciului 112 din Republica Moldova. Ne dorim ca acest parteneriat să contribuie nu doar la creșterea capacităților noastre instituționale, ci și la asigurarea unui serviciu de urgență, eficient, centrat pe cetățean. Mulțumim Serviciului de Telecomunicații Speciale pentru deschiderea și sprijinul constant oferit.”

În baza datelor statistice pentru anul 2024, înregistrate în sistemul informațional automatizat 112, remarcăm că au fost recepționate aproximativ 913 apeluri provenite din România. Operatorii moldoveni au efectuat în jur de 951 de apeluri către colegii din România, abordând diverse subiecte de interes comun.
Dintre cele 913 apeluri primite, 740 au fost apeluri reale, fiind inițiate fie de cetățeni moldoveni aflați în zona de frontieră, fie direct de către operatorii 112 din România.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button