Satul Rîşcova din raionul Criuleni, care se află la poalele codrilor orheieni, a împlinit 590 de ani de la prima atestare documentară, ce datează cu 14 aprilie anul 1435. Legenda spune că pe meleagurile noastre a poposit o călugăriță, care avea un câine roșcat. Câinele s-a înecat în râulețul care există și azi. De mult ce-și iubea câinele, călugărița n-a mai plecat din acest loc și a rămas să trăiască pe aici, numindu-l Rîșcova. Așa spune legenda culeasă cândva de la rîșcoveanca Sadovnic Bugneac Maria, care a trăit 98 de ani. „Rîș” înseamnă în slavonă apă curgătoare sau mlăștinos, „ova” – este locul unde s-a întâmplat ceva. Locul a devenit așezare umană, populată în prezent de etnici modloveni, ucraineni, romi.
Pe data 14 aprilie ne-am adunat în sala de festivități a primăriei și am sărbătorit 590 ani de la atestarea documentară a satului. La eveniment au participat elevi, părinți, învățători și grupa mare împreună cu educătoarele de la grădinița „Struguraș”. În calitate de oaspeți de onoare i-am avut pe originarii din acest sat pitoresc, care ne duc numele și faima, și anume Ricky Ardezianu, interpret, compozitor, textier, vicepresedinte al Asociatiei Nationale Pentru Protectia Creatiei Intelectuale, preotul bisericii din sat „Înălțarea Domnului”, Rodion Grosu, Gheorghe Moroz, fost director al uzinei de tractoare din Chișinău, Alexandra Camenșcic, sportivă de performanță în trecut, participantă la Jocurile Olimpice 2010 și 2014, acum – antrenoare și directoare a Școlii Sportive Criuleni, Nadejda Canțîr, luptătoare de Kickboxing, multiplă campioană națională.
Cu o incursiune în istoria satului am invitat-o pe dna Malec Tamara, care a depășit demult vârsta de 80 de ani și care de tot acest răstimp este martoră a transformărilor istorice a satului nostru. Fostă învățatoare de limbă română, franceză, muzică, nepoata primului preot care a slujit în biserica satului, dna Tamara a povestit despre ce a aflat ea de la strămoșii săi despre istoria satului, despre evenimentele a căror contemporană a fost, fapte care nu întotdeauna se găsesc în manualele școlare.
Satul nostru este bogat în tradiții și obiceiuri, care sunt o comoară ce-i conferă farmec și autenticitate. Expoziția meșterilor populari „Din zestrea neamului” a demonstrat-o cu prisosință. De ziua satului, elevii Gimnaziului Rîșcova și copiii de la grădinița „Struguraș”, cei care au o conexiune minunată cu tradițiile și cultura, au știut cum să evidențieze, prin programul artistic ce l-au pregătit, legătura profundă a locuitorilor satului cu locurile care ne-au văzut crescând și înflorind, ne-au fost leagăn, temelie, vatră, punct de lansare și loc de reîntoarcere. Tot în această zi s-a născut „Oda satului Rîșcova”, scrisă și cântată de Ricky Ardezianu. Oda ne-a întărit convingerea că dorul de sat ce nu este doar o simplă amintire, dar este o forță vie, ce ne atrage să revenim acolo, unde copilăria noastră a fost plină de joc și farmec, unde toate hudițele păstrează ecoul pașilor noștri de altădată și unde fiecare colț ascunde o poveste.
Copiii de azi au fost invitați să consemneze ziua satului prin participarea lor activă la concursul de desene și poezii cu genericul „Satul meu”. Talentul și implicarea tinerilor pictori și condeieri ne dă speranțe că satul va avea un viitor frumos. Goncear Mădălina, Savin Rada, Coada Evelina, Cebotari Taisia, Bugneac Mateo au fost răsplătiți pentru frumoasele poezii și desene pe care le-au pregătit, cu ocazia aniversării satului. La final toată lumea a intonat „La mulți ani, Rîșcova!”, moment în care a fost introdus tortul aniversar.
Tatiana Ciobanu, bibliotecară, BP Rîșcova
Fotografii de la serbarea aniversară a satului Rîșcova, r. Criuleni: