Justiţie

Parlamentul încearcă să închidă iar ușa penitenciarelor în fața penalilor

Prevederile vor fi aplicabile inclusiv față de persoanele cărora deja le-au fost inițiate procedurile extrajudiciare și judiciare pentru aplicarea eliberării condiționate de pedeapsă înainte de termen sau aplicarea înlocuirii părții neexecutate din pedeapsă cu una mai blândă

Efectul nociv al Modificărilor la mecanismul de aplicare a Legii amnistiei  din 2022 a ieșit la iveală odată cu eliberarea din detenție a  doi interlopi cu nume sonore.

E vorba de Iurie Radulov, cunoscut în lumea interlopă ca „Babior”, condamnat la detenție pe viață pentru 10 crime la comandă și 11 tentative de omor. Acesta a părăsit nestingherit teritoriul Republicii Moldova, după ce a fost eliberat din pușcărie.

 Alexandr Sinigur, poreclit „Sinii”, însă, a fost reținut la 3 aprilie  în baza unei cauze penale în baza unui dosar deschis pentru omor în 2002..

Hotărârea executorie de eliberare a persoanelor respective  la data pronunțării a fost luată de Judecătoria Orhei, sediul Rezina, la cererea avocaților în interesele condamnatilor, privind aplicarea prevederilor art. 91 Cod penal al RM.  Comisia Penitenciarului nr.17-Rezina a contestat cu cerere de recurs încheierea judecătorească, solicitând casarea integrală a acesteia și pronunțarea unei noi hotărâri de respingere a cererii privind liberarea condiționată de pedeapsă înainte de termen. 

Legiuitorii au decis să intervină

Formațiunea de guvernare,la 4 aprilie 2025, declară că  Olesea Stamati, în calitate de șefă a Comisiei juridice, numiri și imunități a introdus trei amendamente la Legea amnistiei care au permis, într-un final, eliberarea deținuților din închisoare și a lansat următorul comunicat.

„Legea Amnistiei – modificată manipulativ – a produs un efect grav.

Din cauza unor lacune create deliberat în legislație, dar și din cauza unor abuzuri în sistemul de justiție, au fost create premisele eliberării din penitenciare a unor persoane periculoase condamnate la detenție pe viață. Unele prevederi ale legii au fost inserate pentru a servi la eliberarea unor deținuți cu infracțiuni excesiv de grave.

Am constatat, în urma analizei atente a întregului proces, că fosta șefa a Comisiei juridice, numiri și imunități, Stamate Olesea, a introdus mai multe amendamente la legea amnistiei (3 la număr), care au permis, într-un final, eliberarea deținuților din închisoare. Odată introdusă în legea amnistiei posibilitatea comutării detenției pe viață la închisoare pentru 30 de ani – a devenit posibilă aplicarea prevederilor Articolului 91 alin. (4) lit. b), care permit liberarea condiţionată a celor care au ispășit ⅔ din termen.

Ce s-a schimbat și a permis acest lucru?

De exemplu, într-un caz foarte mediatizat, s-a mers pe eliberarea unui deținut periculos în 2 pași. În primul pas, prin aplicarea amnistiei, s-a comutat, adică s-a transformat, pedeapsa de detenție pe viață în închisoare pe 30 de ani. În al doilea pas, s-a solicitat eliberarea condiționată pentru că acesta ar fi ispășit ⅔ din pedeapsă. Și instanța a considerat că el a ispășit acest termen. Menționăm că, din punctul nostru de vedere, decizia dată este abuzivă și a fost contestată în ordine de recurs. Autoritățile competente trebuie să se expună.

Prin mai multe modificări consecutive, aparent minore, la lege, deținuților pe viață li s-a oferit posibilitatea ca într-un final să fie eliberați. În special este vorba de modificările din iulie 2022 și, mai ales, din noiembrie 2022. Ambele modificări au fost operate prin amendamente, inserate în contextul modificării mai multor legi. Prin amendamentul din iulie 2022, s-a exclus condiția de a demonstra lipsa riscului de recidivă pentru aplicarea amnistiei față de condamnații pe viață. Prin amendamentul din noiembrie 2022, s-a introdus posibilitatea comutării detenției pe viață cu închisoarea de 30 de ani. De ce a fost nevoie de asta? Deoarece termenul inițial prevăzut în legea amnistiei – cel de reducere a termenului pedepsei – nu se aplica deținuților pe viață. De aceea, s-a completat legea cu termenul de ”comutare”, care a permis, la primă etapă, schimbarea pedepsei celor condamnați la detenție pe viață în pedeapsă cu închisoare pe 30 de ani. La a doua etapă – având pedeapsa redusă la 30 de ani de închisoare, deținutul putea apela la prevederile art.91 alin.4 lit.d) Cod penal, care permite eliberarea din închisoare a deținuților care au ispășit 2/3 din termen. Aceste amendamente au fost introduse de Olesea Stamate – primul la proiectul de lege pentru modificarea Codului penal al Republicii Moldova, nr. 394 din 15.12.2021, al doilea – la proiectul de lege care se referă la asigurarea drepturilor victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie.

Într-adevăr, din cauza unui abuz de încredere, am votat o lege modificată de o colegă, specialist în domeniu, a cărei bună credință nu a fost pusă la îndoială la acea vreme. Suntem conștienți de efectele grave ale acestei scheme puse la punct de-a lungul a mai multor ani și anunțăm următoarele:

Azi Olesea Stamate, prin decizia Biroului Permanent Național PAS, a fost exclusă din Partidul Acțiune și Solidaritate. Îi cerem să-și depună mandatul de deputat, de care a făcut uz pentru a crea acest proces viciat. Trebuie să oprim imediat posibilitatea de abuz în baza lacunelor legislative.… Cerem instituțiilor de drept să investigheze toate persoanele implicate. ”– se spune în comunicatul PAS.

Olesea Stamati a venit cu explicații pe rețelele de socializare: 

„Posibilitatea revizuirii pedepsei ;i eliberării condiționate înainte de termen a deținuților pe viață este prevăzută de Codul Penal de la adoptarea acestuia in 2002 (art. 91 alin (5)). Acest mecanism face parte din standardele Europene în materie. Sunt câteva decizii CEDO care obligă statele membre sa asigure o posibilitate de revizuire a pedepsei pentru deținuții pe viață. Anume acest mecanism a fost aplicat atât în cazul lui Sinigur, cât și al lui Radulov. Nu este vorba despre legea amnistiei. Juriștii – (cel puțin!) să citească încheierile judecătorului. Cu referire la întrebarea nemijlocit legată de eliberarea lui Radulov. Tatăl meu l-a reprezentat în solicitarea privind aplicarea amnistiei, iar aceasta a fost refuzată, atît de prima instanță cît și de instanța de apel. Ulterior, condamnatul a apelat la alt avocat, și a solicitat aplicarea art. 91 – eliberarea condiționată înainte de termen. Anume în baza acestui articol acesta a fost eliberat. La fel ca și condamnatul Sinigur, de exemplu. Dacă sunt întrebări la temeinicia hotărîrii judecătorești – e alt subiect, care însă nu are nicio legătură cu legea amnistiei. ….Am sufletul împăcat. Toate acțiunile mele au fost legale”,  a scris Olesea Stamati.

Apropo deși modificările legislative au fost propuse de Olesea Stamati, acestea au avut girul altor 10 responsabili și au fost votate de 60 de deputați.

În plenul Parlamentului deputatul Grigore Novac a declarat că chiar dacă proiectul este înaintat cu încălcarea termenelor: „ nu ne vom opune intenției, fracțiunii majoritare de a drege busuiocul ”

Deputatul PAS, Igor Chiriac, a explicat că noile prevederi nu vor mai permite aplicarea în procedurile de eliberarea a dublei reduceri de pedeapsă. Astfel, persoanelor cărora le-a fost comutată pedeapsa din detenție pe viață în închisoare nu le mai poate fi aplicata liberarea condiționată înainte de termen prevăzută de articolul 91.

Persoanele față de care s-a comutat pedeapsa de la închisoare pe viață în închisoare la 30 de ani nu vor mai fi eligibile să se adreseze în instanța de judecată pentru a le mai reduce din termenul pe care îl ispășește. Ei vor trebui să execute efectiv pedeapsa care le-a fost stabilită de 30 de ani”, a explicat Chiriac.

Parlamentul a votat în două lecturi proiectul legii pentru interpretarea articolului 7 din Legea privind amnistia în legătură cu aniversarea a XXX-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova, adoptată în anul 2021.

 „Pentru” au votat 55 deputați, 17 deputați nu au votat, nimeni nu a zis că e „contra”.

Modificările promovate astăzi vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button