
Comisia Situații Excepționale din r. Dubăsari întrunită în ședință extraordinară la 12 februarie a decis constituirea ”Centrului local de Combatere a Bolilor (CLCB)” . Dl Igor POSTOLACHI, șef-adjunct Direcție, Subdiviziunea teritorială mun, Chișinău, Strășeni, Criuleni, Dubăsari,ANSA a comunicat membrilor prezenți despre situația în s. Pîrîta unde a fost atestat încă un focar de gripă aviară.
Astfel ca urmare a evoluției influenței aviare într-o gospodărie din sat și necesitatea reducerii pericolul de răspândire a acestei boli în efectivele de păsări învecinate s-a luat o decizie prin care se aprobă uciderea imediată a tuturor păsărilor din exploatația 2500002268, iar carcasele, furajele provenite de la acestea – distruse.
Gospodarului i se promite că :„Păsările din efectivul D-voastra vor fi evaluate și compensate la prețul pieței din ziua uciderii, cu condiția respectării actelor normative în vigoare”.
Gripa aviară a apărut în localitate la 24 ianuarie 2025, când un sătean a adus o lebădă în curte.
De notat că aproape toate cazurile de infecție cu virusul A(H5N1)înregistrate în Republica Moldova sunt asociate contactului apropiat cu păsări vii sau moarte infectate, sau cu medii contaminate cu virusul. Nu există dovezi că boala poate fi transmisă la oameni prin intermediul alimentelor pregătite corespunzător. Cu toate acestea specialiștii ANSA recomandă reducerea riscurilor pentru sănătatea publică, în urma unor izbucniri de gripă aviară la păsări, prin atenție sporită și respectarea unor reguli simple.
- Evitați sursele de expunere ori de câte ori este posibil (contactul cu păsările sălbatice, cu păsările de curte care par bolnave, sau sunt moarte; cu suprafețele care par a fi contaminate cu fecale de la păsări sălbatice sau domestice).
- Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după contactul cu păsările; în lipsa apei și a săpunului se spală mâinile cu alcool sanitar.
- Supravegheați copiii, nu-i lăsați să se joace cu păsări moarte sau bolnave.
- Când preparați hrana, spălați-vă pe mâini înainte, între și după manipularea alimentelor crude și a celor prelucrate termic.
- Carnea de pasăre, ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C,
- Evitați contactul dintre păsările sălbatice și păsările de curte vii.
- Dacă aveți febră după contactul cu păsările, adresați-vă de urgență la medicul de familie.
Simptomele infecției cu virusul A(H5N1) pot fi: febră (adesea febră înaltă > 38°C), stare de rău, tuse, dureri de gât și dureri musculare. Alte simptome timpurii pot include dureri abdominale, dureri toracice și diaree. Infecția cu virusul A(H5N1) la om poate provoca boli grave și are o rată ridicată a mortalității.