Alegeri prezidentiale

Mitropoliții îndeamnă creștinii să meargă la votare

În ajunul alegerilor prezidențiale și a Referendumului din 20 octombrie 2024, ierarhii celor două Mitropolii din Republica Moldova îndeamnă enoriașii lor să iasă la votare în numele viitorului țării.

Primul mesaj a fost lansat de Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Vladimir care zice: “În calitate de Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, dar și de concetățean, vă îndemn pe toți să vă îndepliniți conștiincios această datorie pe care o avem cu toții, indiferent de viziunile și preferințele politice personale și să fiți responsabili din punct de vedere cetățenesc. Iar înainte de a lua această importantă decizie, vă îndemn ca la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie să vă sfătuiți cu cel mai înțelept și nepărtinitor Sfetnic – Mântuitorul nostru Iisus Hristos, după care să luați hotărârea pe care o considerați corectă. Să fim deci cu luare aminte, pentru că de voturile pe care le vom face în această zi, depinde nu doar prezentul nostru, dar și viitorul generațiilor ce vin.”

Apelul Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir către cetățenii Republicii Moldova în preajma scrutinului electoral din 20 octombrie 2024

ÎPS Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, într-un comunicat, la fel, a subliniat importanța participării  la scrutin ca o expresie a grijii pentru viitorul țării și a valorilor creștine.

Iubiți credincioși, în ziua de duminică, 20 octombrie, Vă îndemnăm să mergeți la secțiile de votare, cu conștiința împăcată că ați făcut ceea ce ține de voi pentru binele țării, pentru pacea și prosperitatea ei. Indiferent de opțiunile politice, important este să participați, să vă exprimați votul și să contribuiți la binele comun.

Fiecare dintre noi are o voce, iar această voce poate contribui la transformarea societății. Chemarea noastră, în calitate de creștini autentici, este să ne implicăm activ în viața cetății, să nu fim indiferenți la soarta semenilor noștri și la viitorul țării. „Dați Cezarului cele ce sunt ale Cezarului și lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu” (Matei 22, 21) – aceasta este și îndatorirea noastră, de a ne împlini datoria civică și de a ne angaja în slujirea aproapelui.

Participarea la viața cetății, la construcția societății în care trăim, nu este doar un act de responsabilitate civică, ci și o împlinire a chemării noastre creștine de a contribui la binele comun. „Toate să le faceți cu dragoste” (1 Corinteni 16, 14), ne îndeamnă Apostolul Pavel, și nimic nu trebuie să fie făcut cu nepăsare sau indiferență. Așa cum Dumnezeu ne-a înzestrat cu libertate, tot așa ne cheamă să o folosim în slujba binelui, a adevărului, a păcii și a dreptății.

Votul este o expresie a iubirii față de aproapele, de familie, de neam și de Biserică. Nu votăm doar pentru noi, cei de astăzi, ci pentru copiii și nepoții noștri, pentru generațiile care vor urma, cărora le lăsăm moștenire atât valorile, cât și condițiile în care vor trăi. O țară drept organizată, condusă de principii creștine sănătoase, este o temelie pe care ne putem crește familiile și ne putem păstra credința, tradiția, cultura și identitatea românească.”

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button