Divertisment

Fiți atenți la cer! O cometă va fi vizibilă și pentru noi

Vom vedea ceea ce au văzut strămoșii cu 80 mii de ani în urmă

În aceste zile pământenii au ocazia să vadă un fenomen spectaculos.  Cometa Tsuchinshan-Atlas (C/2023 A3) a fost descoperită în ianuarie 2023. Se află la aproximativ 100 de milioane de kilometri de Pământ. Are un nucleu cu diametrul cuprins între 20 și 40 de kilometri.

Este un eveniment astronomic important, căci cometele vizibile cu ochiul liber apar doar o dată sau de două ori într-un secol.

Astronomii spun că este foarte strălucitoare și o vom putea urmări imediat după apusul Soarelui, dacă cerul nu va fi acoperit de nori.
O vom observa cel mai bine dintr-o zonă cu puțină poluare luminoasă, privind spre orizontul vestic.
Ar urma să fie văzută pe cerul Europei până pe 21 octombrie.
Luminozitatea maximă este așteptată în jurul zilei de 12 octombrie. Marți, 15 octombrie, dâra de praf a cometei va fi deosebit de strălucitoare.
După această dată, pe măsură ce cometa se va îndepărta de Soare,  va fi deja vizibilă doar cu echipament specializat.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button