CulturalDubăsariEst-Curier

Bustul va reveni la Cocieri, el n-a fost furat

Dispariția bustului Marelui Voievod inaugurat la 19 septembrie 2024, la Cocieri, a generat mai multe discuții printre săteni. Unii ziceau că a fost furat, alții – că a fost vandalizat, dar adevărul e altul.

Am solicitat informații de la Andrei Batereanu, președintele AO „Ștefan cel Mare și Sfânt”, asociație care, cu ajutorul mai multor oameni implicați, a adus bustul la Cocieri.

Foto: Facebook // Andrei Batereanu. Dezvelirea bustului la Cocieri, 19 septembrie 2024.

Andrei Batereanu a negat că bustul a fost vandalizat și a precizat, la solicitarea „Est-Curier”: „Acesta a fost retras, cu înștiințarea primăriei și poliției, chiar a doua zi, din cauza unei mici erori tehnice. A fost un pic de grabă cu lucrările, apoi s-a descoperit că nu-i așa cum trebuie. Acum bustul se află în atelierul sculptorului Veaceslav Jiglițchi, autorul acestuia. Sperăm că până la sfârșitul lunii octombrie bustul va fi reinstalat”.

Soclul bustului rămas fără podoabă. Foto din 9 octombrie 2024.

Ideea construcției monumentului lui Ștefan Cel Mare și Sfânt la Cocieri a fost lansată încă în 2014 și la realizarea ei au contribuit peste 150 de persoane atât din Republica Moldova, cât și din România, nemaivorbind de cociereni.
Veaceslav Jiglițchi este și autorul sculpturii „Echipaj” din holul Aeroportului Chișinău. 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button