Educaţie

Echipa Republicii Moldova a devenit dublă campioană. Au întrecut America și Elveția

Pentru a patra ediție consecutiv, echipa  Republicii Moldova se întoarce acasă cu aur de la cea mai mare Olimpiadă mondială de robotică pentru liceeni FIRST Global Challenge, care s-a desfășurat în perioada 26-29 septembrie în Atena, Grecia. Competiția este destinată elevilor de 15-18 ani și a reunit 193 de țări ale lumii.

Echipa Republicii Moldova a devenit dublă campioană a olimpiadei. Prima medalie de aur a fost pentru Alianța Câștigătoare FIRST Global. Acest premiu este acordat celor patru echipe din alianța care au învins în meciul final al competiției. Echipa Republicii Moldova a obținut acest titlu în alianță cu echipele din China, Madagascar și Insulele Cook.

Cea de-a doua medalie de aur a fost obținută la categoria Inovație în Inginerie. Premiul Ustad Ahmad Lahori pentru Inovație în Inginerie este acordat echipelor care demonstrează creativitate și inovație în construirea robotului pentru a îndeplini un aspect specific al competiției. Acest premiu recunoaște, în primul rând, designurile unice și inovatoare.

Tema acestei ediții este Feeding the Future și axată pe securitatea alimentară globală cu scopul de a crea sisteme alimentare durabile.

Succesul Republicii Moldova a fost posibil grație implicării unei echipe extinse de 12 elevi (reprezentând echipe de la Tekwill Academy Kids și LLMTI „Socrate”) și 3 mentori.

Primii 5 dintre elevi fac parte din echipa oficială:

1. Vladimir Corduneanu – IPLT „Mihai Viteazul”, m. Chișinău

2. Cristian Romanciuc – IPLT „George Meniuc”, m. Chișinău

3. Mihai Marandici – IPLT „Mihail Kogălniceanu”, m. Chișinău

4. Marta Guțu – LLMTI „Socrate”, m. Chișinău

5. Sabina Pavlov – LLMTI „Socrate”, m. Chișinău

6. Sanda Bostan – New School, International School of Georgia, or. Tbilisi, Georgia

7. Alexandru Cernăuțeanu – LLMTI „Socrate”, m. Chișinău

8. Cristian Stăvilă – LLMTI „Socrate”, m. Chișinău

9. Cătălin Mărgineanu – LLMTI „Socrate”, m. Chișinău

10. Cristian Andrieș – IPLT „Ion Creangă”, m. Chișinău

11. Ion Pavelescu – LT „Orizont”, filiala Durlești, m. Chișinău

12. David Bragarenco – IPLT „Mihail Kogălniceanu”, m. Chișinău

13. Florin Cazac – mentor, Tekwill Academy Kids

14. Veronica Eșanu –  mentor, Proiectul Tehnologiile Viitorului

15. Liliana Beleac – mentor, Centrul de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”

 

Olimpiada de robotică FIRST Global Challenge este o competiție mondială anuală care reunește liceeni din peste 190 de țări pentru a rezolva provocări reale prin intermediul roboticii. Evenimentul promovează educația STEM și încurajează colaborarea interculturală, ajutând elevii să-și dezvolte abilități tehnice, subliniind în același timp valori de muncă în echipă. FIRST Global nu este doar o competiție, ci și o platformă ce creează o comunitate globală de tineri inovatori dedicați utilizării tehnologiei pentru a genera schimbări pozitive în societate.

Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării, felicitând premianții declara: „Vom susține dezvoltarea abilităților tehnologice și creativității elevilor din Republica Moldova, oferindu-le oportunități de învățare și creștere profesională comparabile cu cele din alte țări. Rezultatele remarcabile obținute de echipa națională de robotică ne dovedesc cât de importantă este formarea unei generații de tineri pregătită pentru provocările și oportunitățile unei lumi globalizate și în continuă schimbare”.

Vladimir Corduneanu, membru al echipei: „În ultimul meu an la FIRST Global Challenge, să primesc medalia de aur pentru inovație în inginerie și să fac parte din alianța câștigătoare a fost cu adevărat un vis împlinit. Competiția a fost plină de emoții și am avut ocazia să cunosc oameni minunați din întreaga lume. Am învățat cât de important este să nu renunți niciodată și să comunici deschis, atât cu cei care îți sunt alături, cât și cu cei din tabăra opusă”.

Marta Guțu, membră a echipei: „Sunt mândră să fac parte din această echipă extraordinară și sper că succesul nostru va inspira fetele din Republica Moldova să-și urmeze pasiunea pentru știință și tehnologie. Avem nevoie de mai multe fete în inginerie. Nimic nu este imposibil!”

Echipa de robotică a Moldovei a concurat în FIRST Global Challenge de la debutul competiției, în 2017.

În 2018, selecționata Moldovei a obținut o medalie de bronz la competiția din Mexic.

În 2019, echipa s-a distins cu trei medalii de aur în Dubai, EAU, în 2022 a câștigat o altă medalie de aur în Geneva, Elveția, iar în 2023 – o medalie de aur și una de argint în Singapore.

Olimpiada de robotică FIRST Global Challenge este o competiție mondială anuală care promovează educația STEM și încurajează colaborarea interculturală, ajutând elevii să-și dezvolte abilități tehnice, subliniind în același timp valori de muncă în echipă. FIRST Global nu este doar o competiție, ci și o platformă ce creează o comunitate globală de tineri inovatori dedicați utilizării tehnologiei pentru a genera schimbări pozitive în societate.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button